Friday, December 24, 2010

5.813 cetățeni ai R. Moldova au obținut cetățenia română în 2010

Din ce în ce mai mulți basarabeni își cer drepturile. În anul 2010, au fost depuse peste 84.400 de cereri de redobândire a cetățeniei române. Cererile au venit din partea persoanelor care doresc să-și redobândească cetățenia pierdută din motive neimputabile lor.

Dintre cererile depuse în anul 2010, Autoritatea Națională pentru Cetățenie a soluționat 5.813 dosare. Alte 30.000 de dosare restante din perioada 2002-2009 au fost soluționate în acest an. Surse din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie au declarat pentru RoPress/RandyJournalism că termenul legal de soluționare a unei cereri de cetățenie este de 5 luni de la data în care se constată că dosarul este complet, acest lucru semnificând faptul există toate actele, iar acestea sunt valide, și s-au obținut avizele de la instituțiile cu care instituția conlucrează.

Autoritatea dezminte afirmațiile precum că ar exista o procedură de urgentare a redobândirii cetățeniei. „În Legea cetățeniei române nu există procedură de „urgentare”. Singura înlesnire existentă o constituie prevederea art. 8 referitoare la cetățenii care nu au mai avut cetățenie română și care o solicită astfel întâia oară”, au declarat aceleași surse din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie.

Pentru RoPress.eu

No comments: