Wednesday, June 16, 2010

Cărți românești oprite la Prut


Liderii Asociației Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG-Iași) împreună cu Asociația Pro Democrația din Târgu Neamț și-au propus în decursul zilei de marți, 15 iunie să treacă în Republica Moldova în jur de 5000 de cărți. În jurul orei 12 cărțile au trecut cu brio de vama românească din Leușeni, urmând să treacă și de cea moldovenească. Aici însă studenții au întâmpinat probleme mari. Vameșii nu le-au permis tinerilor să treacă cărțile pe motiv că nu au o dovadă precum că destinatarul (Ministerul Educației) dispune de un depozit în care cărțile să fie stocate. Tinerii au fost informați că trebuie să obțină o autorizație de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău. După șase ore de negocieri, microbuzul a făcut cale întoarsă spre Iași.

Membrii celor două asociații asociațiilor susțin că, în vederea desfășurării normale a trecerii frontierei au întocmit procese-verbale de primire, au inventariat toate cărțile și au încheiat parteneriate.

„În Republica Moldova a venit o altă guvernare, însă în structurile vamale au rămas încă idei comuniste. Din cauza lor noi nu putem urma calea succesului și a progresului, mai ales că cei din AIE luptă între ei, iar comuniștii își consolidează pozițiile. Dar noi trebuie să luptăm pentru idealurile noastre! ”, a declarat Dumitru Sorbală, președintele ATRAG.

Cărțile a fost colectate în cadrul campaniei „Trimite o Carte peste Prut”, organizată la nivel național de către Liga Studenților Basarabeni din România (LSBR). În total au fost colectate în jur de 10.000 de cărți. Acestea urmau să ajungă la liceele din Republica Moldova care duc o lipsă de cărți în limba română. În decursul zilei de ieri, 1000 de cărți urmau să ajungă în raionul Hâncești, iar alte 4000 la Ministerul Educației de la Chișinău, pentru ca mai apoi acestea să fie distribuite gimnaziilor și liceelor din mediul rural.

Pentru ROPRESS.eu

No comments: