Friday, June 11, 2010

Ambasadorul Marii Britanii din România în vizită la Iași


Excelența sa, domnul Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii în România a fost prezent ieri la Iași. Acesta și-a dat întâlnire cu studenții de la specializarea Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Barnett le-a vorbit tinerilor despre diplomație, despre abilitățile pe care un tânăr trebuie să le posede pentru a fi un diplomat de succes. În cadrul întrunirii, care a durat o ora și jumătate, ambasadorul a vorbit pe diverse teme, precum politica externă a Marii Britanii, relațiile bilaterale cu România, schimbările climatice și războiul din Afganistan.

Excelența sa le-a spus tinerilor că, pentru a fi un diplomat de succes trebuie să gândești strategic, să-ți stabilești obiective particulare, să fii capabil să lucrezi eficient în echipă, să fii critic și cel mai important, spune el, să poți comunica eficient și să-i poți influența pe ceilalți.

„Diplomația este când îi permiți cuiva să-ți accepte calea, modul tău de a gândi”. „Întotdeauna este o modalitate de a comunica/negocia în diplomație”, mai spune excelența sa.

El a menționat că succesul Ambasadei României la București se datorează faptului că dispun de o echipă responsabilă, care-și stabilește niște obiective pe care le și atinge. Barnett a precizat că, atunci când lucrezi într-o misiune diplomatică într-o țară străină, trebuie să fii empatic, pentru ca să înțelegi și să respecți regulile țării în care te afli.

După discursul acestuia, care a durat 30 de minute, acesta s-a oferit să răspundă întrebărilor din sală. Studenții s-au arătat foarte interesați de subiectele puse în discuție și au adresat întrebări pe măsura studiilor pe care le fac. Întrebat de un student la Relații Internaționale cum vede el viitorul României peste 20 de ani, excelența sa a dat un răspuns optimist: „O țară prosperă, cu un viitor frumos, o țară europeană”. Spre finalul acestei discuții, el a spus că „voi, tinerii vă doriți schimbarea, iar această schimbare v-o doriți să fie rapidă. Atunci e de datoria voastră să acționați, voi sunteți viitorul acestei țări, așa că `spor la treabă`”!

Robin Barnett este ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la București din iunie 2006. Acesta are o experiență diplomatică anterioară în Varșovia și Viena.

No comments: