Sunday, June 27, 2010

O nouă guvernare - un nou minister, mai prosper!


Odată cu accederea noii guvernări, relațiile externe ale Republicii Moldova cu alte țări au cunoscut o ameliorare semnificativă. Dacă anterior fosta guvernare își întărea relațiile bilaterale doar cu Rusia, astăzi observăm că noul guvern, în frunte cu Vlad Filat a dezvoltat parteneriate cu multe state occidentale. Acest lucru reprezintă un lucru semnificativ în procesul integrării europene al Republicii Moldova. Multe granturi, împrumuturi și fonduri nerambursabile au fost oferite Moldovei din momentul în care Alianța pentru Integrare Europeană a preluat frâiele țării. Nu pot spune că acest fapt se datorează foarte mult Alianței, ci doar unor membri ai ei. Și aici fac referire la liderul PLDM Vlad Filat, primul ministru care de fapt, în viziunea mea, este singurul care s-a remarcat pozitiv în procesul progresului Moldovei. Dacă e să facem o retrospectivă a fondurilor pe care acesta le-a opținut, putem însuma următoarele: fonduri din partea guvernului american, din partea guvernului României (fond nerambursabil), din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), a Băncii Mondiale, totodată, Moldova a captat atenția unor investitori străini: chinezi, români.

Procesul negocierilor de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană s-a intensificat. Guvernul Filat a început discuțiile cu privire la liberalizarea regimului de vize cu UE până în 2012. Totodată, relațiile bilaterale moldo-române s-au îmbunătățit simțitor. Două consulate românești urmează să fie deschise la începutul lunii iulie la Bălți și Cahul. Totodată, cele două țări au implementat deja micul trafic la frontieră. România a acordat până la 5000 de locuri subvenționate din bugetul de stat tinerilor din R. Moldova pentru a studia în România.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova are o coordonare mai eficientă. Recent au fost rechemați câțiva din foștii ambasadori și numiți în funcții alții – cu o experiență mai bogată în domeniu și care să reprezinte interesele țării, dar să fie și de aceeași culoare politică ca și guvernarea de la Chișinău. Dacă este să aruncăm o privire la site-ul oficial al Ministerului (www.mfa.gov.md), putem observa că cetățenii au acces la informații actuale, utile. A apărut chiar și o rubrică unde cetățenii se pot informa despre legislația Uniunii Europene, pot pune întrebări și contacta ministerul cu privire la diverse întrebări legate de serviciile consulare, migrație și alte servicii. Din acest moment putem spune că Ministerul își merită numele pentru că se implică în procesul de aderare al RM la Uniunea Europeană.

Ceea ce mi-a atras atenția în special este faptul că în cadrul site-ului putem identifica oferte de angajare și condițiile necesare pentru a îmbrățișa o anumită funcție în cadrul Ministerului. Totodată, țin să precizez că site-ul este ușor de navigat, fiind structurat pe câteva direcții: Ministerul, Politică Externă, Integrare Europeană, Afaceri Consulare, Presă și Relații Publice.

Să sperăm că Ministerul actual își va continua activitatea pe aceeași direcție și va reuși să atingă rezultate mari.

No comments: