Monday, February 15, 2010

Limba cea română de la Bălți


Când vine vorba de comiterea de greșeli de ortografie în limba română, orașul Bălți este primul în top. Acest lucru se datorează faptului că aici locuiește o minoritate semnificativă de ucraineni și ruși, care aproape că formează majoritatea. Cea mai mare parte dintre ei nu cunoaște însă limba de stat, iar unii vorbitori de limbă română preferă uneori să vorbească în limba rusă. Acest lucru duce la uitarea și „vătămarea” limbii române, a cărei corectitudine este neglijată sau uitată de către vorbitorii nativi.

Vă prezint câteva crâmpeie de pe strada Tudor Vladimirescu din Bălți, care de fapt este ortografiata incorect, iar pe aceeași stradă găsim și un magazin cu un panou publicitar scris cam în același mod.

2 comments:

Mariana S. said...

am neamuri si eu in Balti Valeriu...si stiu ce se face acolo cand ajunge vorba la ortograiere...mi se rupe inima....am sa ajung am sa fotografiez si eu ceva..poate schimbam umva asta...e prea rusinos...totusi suntem oameni culti pana la urma...n-ar trebui sa permitem extinderea la astfel de lucruri...

Nora de la sat said...

Eu personal nu am fost niciodată în Bălți. Am avut, totuși, ocazia să merg la Soroca. Iată acolo da! Dezastru! Eu, cel puțin, nu am văzut NIMIC în limba română. Nici măcar o denumire de stradă! Îngrozitor! Și aceasta nu e doar în orașele nordice ale Moldovei, din păcate! Chiar și în centrul țării este această problemă ... Cumplit!

Sperăm că viitorul limbii noastre nu e atât amenințat! De ce sunt așa optimistă? Pentru că eu am de gând să lupt!