Thursday, February 19, 2009

New York City - marele "Vis American" al tuturora


Sunt sigur ca “Visul American” al multor oameni de pretutindeni este de a vizita marele oras american - New York City. Recent, am avut ocazia de a vizita New York-ul care pur si simplu m-a impresionat! Nici nu gasesc cuvinte potrivite de a descrie ceea ce am vazut, dar cuvintele ne sunt singurele lucruri pe care Dumnezeu ni le-a dat pentru a ne exprima.

Iata ca ziua de St.Valentine’s Day s-a transformat in realizarea unui vis. Am avut o calatorie de peste sapte ore din statul Maine pina la New York. Fiecare minut din drumul spre marea metropola Americana mi s-a parut o vesnicie. Era si de asteptat pentru ca emotia pozitiva invingea orice imprejurari. Nu-mi venea sa cred ca autobusul in care ma aflam ducea spre New York. Dupa ore intregi de calatorie, in jurul orei 17, soferul autobusului a anuntat: “Welcome to New York City” (“Bine a-ti venit la New York City”). Emotia era atat de mare incit inima mi se zbatea in piept mai tare ca de obicei. Iata ca uitandu-ma pe fereastra am vazut orasul pentru prima data! Erau citeva blocuri si case mici, cu nu mai mult de 10-15 etaje. La momentul respectiv ma aflam pe un pod destul de mare, cu curbe diverse asa precum vezi in filme, cu sosele lungi si largi. In scurt timp, am intrat in adevaratul oras, care de aceasta data arata diferit decit inceputul: cladiri mult mai inalte, oameni plimbandu-se pe trotuare, aglomeratii de masini, panouri publicitare – toate astea au inceput sa ma anunte ca sunt in New York. Era tocmai momentul in care orasul isi aprindea miile de lumini multicolore, pentru ca noaptea tocmai se lasa. Nu reuseam sa ma uit in toate partile. Tot ce vedeam imi fura privirea. Aveam ocazia sa explorez ceva mai mult daca stateam la vreun semafor, asteptand culoarea verde. Am trecut initial pe langa parcul central, dar nu am remarcat marimea acestuia. La un moment dat, privirea mi-a fost furata de un panou care lumina puternic si era scris “CNN”. Wow, nu-mi venea sa cred ca ma aflam chiar linga studiourile centrale ale marelui post american de stiri CNN. Dar imediat ne-am deplasat mai departe ajungand, intr-un sfarsit la statia finala.

Emotia primului pas pe pamantul New York-ului a fost mare. Eu, impreuna cu toti colegii de echipa (in total 13), ne-am felicitat reciproc si am pornit spre hotelul unde urma sa innoptam. Si asta a fost prima zi.

La inceputul celei de-a doua zi, vremea se arata promitatoare, cu ceva grade plus, care urmau sa ne asigure o zi minunata. Si astfel, marea aventura in “Big Apple” (“Marele Mar”) a inceput!

Ne-am inceput excursia prin New York in jurul orei opt dimineata, atunci cind am facut primul nostru tur prin oras cu un autobus turistic, care avea un ghid. Calatoria a inceput, iar eu eram extrem de impresionat de ceea ce vedeam in jur si urma sa mai vad. Acum vedeam cu adevarat Skyscraper-ii New York-ului, pe care i-am vazut de-atatea ori in filmele americane. Blocuri cu zeci de etaje ma inconjurau pretutindeni, pentru ca ma aflam in vestitul Manhattan! Autobusul nostru turistic s-a deplasat mai intii spre periferiile orasului, pentru a descoperi mai intii istoria, iar mai apoi de a vedea viata actuala a orasului. Fiecare regiune este atat de diferita una de alta! Drumul spre descoperirea istoriei metropolei ne-a dus spre marea Catedrala “Sfantul Ion”. Aspectul cladirii ne-a impresionat atat de mult, incat nu am putut rezista tentatiei de a nu intra in interiorul acesteia. Catedrala este considerata una dintre cele mai vechi din Statele Unite, construita in stil gotic si care dateaza din 1892. Deoarece era o zi de duminica, in cadrul bisericii avea loc principala slujba. A fost ceva impresionant ceea ce am vazut in interior, pentru ca nu am avut ocazia pina acum sa vad o asemenea catedrala de proportii.

Calatoria a continuat pe aceeasi strada, unde puteai sa vezi case si cladiri de o arhitectura poate ca unica in lume. In multe dintre acestea au locuit presedinti, oameni de cultura, ambasadori si alti oameni importanti ai Statelor Unite. Urmatorul punct de mare interes a fost un cartier unde s-au filmat multe filme de actiune din New York. Am vazut un pod vechi, pereti pictati cu diverse mesaje, mici imprejurari unde se aduna gangsterii si-si petrec timpul. Apoi a urmat o strada in care am vazut restaurantele, labirinturile si hall-urile printre care filme ca “X-men”, “Gangs of New York”, “Men in black 2”, “Made in Manhattan”, “Taxi”, “American Gangster” s-au filmat. In momentul respectiv m-am simtit ca in mijocul platourilor de filmare, ceea ce a fost extrem de emotionant.

Urmatorul popas a fost “Museum of the city of New York”. Aici am descoperit concentrata o parte din istoria New York-ului. Am putut sa invat despre cultura secolelor trecute, despre portul New York-ezilor, despre aspectul interior al caselor unde locuiau, moda anilor trecuti, despre problemele cu care se confruntau si altele. Am invatat multe despre istoria acestei metropole de la inceputuri si pina in prezent. Dupa aceasta vizita am indraznit sa ne plimbam prin marele parc din “Marele Mar”. Foarte multi oameni se plimbau pe alei. Unii dintre ei faceau sport, altii stateau pe banci, iar strainii, evident faceau fotografii. Peste lacul ce despartea doua bulevarde puteai sa vezi cladiri uriase. Dupa o plimbare la aer curat prin parc, am ajuns la urmatorul punct de importanta majora pentru New York – “The Metropolitan Museum”.

The Metropolitan Museum din New York dispune de o colectie uriasa de obiecte vechi: sculpturi unice, tablouri, fotografii si multe altele, repartizate pe domenii: cultura antica egipteana, greaca, cipriota, obiecte ce reprezinta trecutul istoric al lumii intregi, fragmente de arta din perioada renascista fanceza si spaniola, italiana si alte culturi. Am stat o ora in acel muzeu si nu am vazut totul pentru ca sunt prea multe lucruri de vazut acolo. Probabil ca ar fi nevoie de o zi intreaga ca sa-l strabati in intregime.

Mi-am dorit foarte mult ca vreodata, sa ma urc si eu pe un varf cat mai inalt posibil pentru a ma uita de acolo in jos. Iata ca si aceasta dorinta mi-a devenit realitate.

Rockefeller Building
– aceasta este denumirea cladirii cu 70 de etaje pe care m-am urcat pina in virf pentru a vedea cum arata New York-ul de sus. Dupa ce am urcat cele 70 de etaje in 48 de secunde, am vazut pentru prima data de la altitudine un peisaj impresionant! Manhattanul, privit de la citeva sute de metri deasupra, arata extraordinar. Probabil ca ai vazut si tu in multe filmele de productie americana cum arata marele oras filmat de sus. E pur si simplu incredibil de frumos. De acolo am putut sa vad marele parc in intregime, am avut o vedere foarte clara spre Empire State Building, care este considerata cea mai inalta cladire din Statele Unite. Aceasta a detinut si numele de “cea mai inalta construtie din lume” de-a lungul a 40 de ani in secolul douazeci, dar acum acest record este depasit de o alta constructie ce se afla in Dubai. Toti vizitatorii New York-ului au posibilitatea sa mearga in varful acestei cladiri, contra unei sume de aprox. 20$ si sa vada cum arata New York-ul din cel mai inalt punct. Sunt absolut sigur ca veti fi incantati!

In cadrul aceleiasi cladiri (Rockefeller Building), se afla si studiourile NBC, unul dintre marile posturi de televiziune din SUA. In fata acestuia, se afla un patinoar mic, dar foarte aglomerat, si asta probabil din cauza ca cei din cadrul televiziunii filmeaza live de acolo in fiecare zi. E un patinoar foarte dragut, inconjurat de drapelele multor tari, iar pe cel al Moldovei l-am gasit cu mare usurinta, fiind al treilea in linie!

Odata cu lasarea noptii, am luat din nou autobusul turistic si de aceasta data, am facut un tur nocturn, pentru a vedea cum arata New York-ul in noapte. Pot sa spun de la bun inceput ca e cu totul alt oras, cu o lume diferita, ai impresia ca te afli in alta parte a lumii. De fapt, as putea spune ca aceasta metropola arata total diferit in trei cazuri: la rasaritul soarelui, la apusul acestuia si pe timpul noptii. E absolut fenomenal sa vezi New York-ul in toate aceste trei perioade ale zilei. Iar calatoria noastra nocturna a inceput de la Times Square, cel mai aglomert loc din New York. De-a lungul calatoriei am vazut cum arata The Empire State Building pe timpul noptii. Privirea mi-a fost atrasa si de multitudinea de panouri publicitare care pur si simplu iti sclipesc in ochi. Dar cel mai emotionant moment al calatoriei nocturne a fost sa ajung pe Brooklyn Bridge si sa vez de acolo doua lumi total fermecatoare: Cartierul Brooklyn si Manhattanul. Podul, impodobit cu mii de lumini iti fura privirea. In momentul in care il traversam, toti calatorii din autobus s-au ridicat in picioare ca sa vada luminile. A fost ceva de neuitat!

Am traversat podul si am ajuns in Brooklyn. Nu mi-am imaginat ca acesta poate fi atat de uimitor. Credeam ca Manhattanul este incomparabil, dar de fapt, cele mai frumoase cladiri le-am vazut aici. Mii de luminite puteai sa vezi dinspre skyscraperii Brooklyn-ului. Din informatiile ghidului nostru, am aflat ca in aceasta parte a orasului locuiesc cele mai multe nationalitati: rusi, chinezi, japonezi, francezi, chiar si romani sau moldoveni. Cu aceasta excursie nocturna am incheiat si ce-a de-a doua zi.

In cea de-a treia zi, de dimineata am luat din nou autobusul turistic, dar de aceasta data in directia “The Statue of Liberty”. In drumul spre aceasta, am vazut si locul, unde pana in 11 septembrie 2001 se aflau cele doua turnuri gemene The World Trade Center. Acum nu exista nimic altceva decat un santier de constructii.
In sfirsit am avut ocazia sa vad si vestita Statuie a Libertatii. Pentru prima data am urcat pe un feribot si am calatorit pe apa. Feribotul ne-a dus spre Statuie unde multi dintre cei la bord s-au dat jos pentru ca sa o vada mai indeaproape. Noi nu am coborat acolo, si asta deoarece de ceva timp nu se mai permite sa intri in statuie. Insa ne-am continuat calatoria pana la Ellis Island.

Ellis Island este un loc foarte frumos si plin de istorie. Aici, cu ceva secole in urma, cand New York-ul inceapea sa fie populat, veneau emigrantii. Acest loc servea drept serviciu de control vamal si totodata centru medical. Am avut ocazia sa invat multe despre istoria imigratiei catre New York.

Urmatorul punct pe care l-am vizitat a fost “Brighton Beach”. Aceasta plaja se afla la periferia orasului si e ceva total diferit de ceea ce vezi in inima New York-ului. A fost incredibil ceea ce am descoperit acolo: strazi in care auzeai numai limba rusa, iar toate magazinele aveau denumiri si publicitate in limba rusa. Am fost placut surprins sa merg intr-un restaurant si gasesc exact aceealeasi feluri de mincare pe care le avem acasa, in Moldova. Atunci cand m-am apropiat de vinzatoarea magazinului, aceasta mi s-a adresat direct in limba rusa, fara sa se mai straduie sa-mi zica in engleza. Nu-mi venea sa cred ca auzeam de jur imprejur numai limba rusa. Am mincat acolo mult iubitii mei coltunasi. Apoi, dupa acel prinz, am mers spre plaja pentru a vedea oceanul. M-a asteptam sa fie destul de frig acolo, dar in realitate a fost mult mai cald decat era in oras. Ne-am asezat chiar si pe nisip si am savurat aerul curat ce venea dinspre ocean. In aceasta regiune, Brighton Beach, poti gasi foarte multe nationalitati straine, cu magazine si diverse localuri proprii, chiar si un restaurant moldovenesc era prin regiune!

China Town a fost imediatul nostru punct de atractie - acolo unde traiesc doar comunitatile de chinezi. Ma simteam ca in China in acel loc, pentru ca pretutindenea vedeam doar magazine chinezesti, produse “Made in China” si in majoritate oameni chinezi. Am mincat chiar si la un restaurant chinez, in care am avut adevarata mancare chinezeasca.

Odata ce am vizitat si China Town, ne-am intors in inima orasului, in Times Square, acolo unde strazile Broadway si 7th Avenue se intilnesc. Din cele mentionate de ghizii autobuselor turistice, toate metrourile New York-ului trec pe la Times Square, locul unde in fiecare an, milioane de oameni se aduna pentru a sabratori Anul Nou.

The Phantom of the Opera – este spectacolul muzical pe care l-am vazut de la ora 8 seara in unul dintre teatrele renumitului Broadway. Un spectacol care m-a lasat pur si simplu fara grai, l-am urmarit timp de doua ore, intr-o sala enorma, in care niciun loc nu era neocupat. Am aflat ca nu exista teatru de pe Broadway care sa aiba mai putin de 500 de locuri. Era grandios, cu trei etaje si cu niste decoruri de exceptie. Piesa de pe Broadway a fost probabil, unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-am vazut vreodata!!!


Excursia mea la New York a fost una extraordinara. In sfirsit, am vazut cu adevarat aceasta metropola americana cu peste 8 milioane de locuitori si care nu doarme niciodata. Evident, nu am reusit sa vad totul. Probabil ca o viata de om nu ar fi suficienta pentru a vedea orice singura strada, orice coltisor, orice cladire. Dar in schimb, mi-am facut o idee generala despre cum arata adevaratul New York, putin cam murdar, de altfel, nu cum s-ar arata in filme. New York-ul s-ar considera cel mai murder oras al Americii. Aerul din Times Square este greu de respirat, probabil fiind total lipsit de oxigen. Dar astea ar fi doar citeva si dintre aspectele negative are metropolei.

Aglomeratii, lumini multicolore, teatre faimoase, Brodway, skyscrapers (zgaraie nori), Times Square, Manhattan, Brooklyn – toate acestea sunt numite prin trei cuvinte NEW YORK CITY.

4 comments:

Quant said...

ahhh, NYC ... The City :)

Alina Timotin said...

Pot spune cu siguranţă că vizita NY -lui ţi-a produs o plăcere nemaipomenită. Mi-a plăcut în deosebi introducerea.
Totuşi, poate ar fi trebuit să alegi doar 3 puncte de atracţie pe care să le dezvălui cititorului. Pînă cînd am citit articolul, m-am pierdut în conţinut :D. Cert este că şi eu aş vrea muuuuult să vizitez NY.

Iuliana said...

draga Randy! te felicit pentru faptul ca ai trait o experienta unica, calatorind in NY. am o singura obiectie, nu sunt de acord cu folosirea termenului "visul american". e un termen creat artificial, care pentru mine suna fals. cu riscul de a fi criticata, declar, ca america(tara fara traditii) a tins dintotdeauna sa detina monopoluri in muzica, economie, sa domine politic si financiar lumea. a adunat multi genii si profesionisti din toata lumea, ca sa se dezvolte si sa creeze impresia ca e tara visurilor, taramul fagaduintelor. chiar daca mi-ar place sa vizitez america, vre-odata, asi face-o entuziasmata ca vad o alta parte a lumii si nu ca ar fi marele meu vis american!!!cred ca mai fericita asi fi sa merg in tari care au o cultura milenara, oameni interesanti nu cei care au adus desfrau prin revolutia sexuala, obezitate prin fast-food-uri...lista poate continua la nesfarsit.

FrigG said...

eh, vreau si eu in SUA :(