Monday, November 10, 2008

Un exemplu, un indemn


Recent, in SUA s-au incheiat alegerile presidentiale. Acestea au avut o durata de aproximativ 18 luni de zile in care cei doi candidati Barack Obama si John McCain s-au confruntat intr-o lupta pentru putere. Astfel, in decursul acestor luni, cei doi au dezbatut cele mai importante probleme ale SUA care ar trebui solutionate, precum si aspectele generale ale societatii americane. Constrastul dintre cei doi candidati a provocat o adevarata competitie, cetatenii americani fiind nevoiti sa decida care este cel mai bun. In tot acest timp, ei au avut nenumarate discursuri si dezbateri la cele mai mari posturi de televiziune din SUA, cum ar fi CNN, NBC etc., acestia ocupand in intregime spatiul de emisie al posturilor. In felul acesta, practic fiecare canal TV avea doar continut electoral. Devenise deja ceva enervant, deoarece zi de zi aceleasi vorbe, acelasi program si nu puteai sa afli nimic altceva decat stiri despre alegerile prezidentiale. Pana la urma, totusi, Americanii au decis cine sa le fie liderul: Obama! Practic fiecare elev, student era PRO OBAMA si foarte putini pentru McCain. De fapt, PRO McCain s-au manifestat mai mult persoanele de virsta a 3-a. In SUA, tanara generatie a avut o influenta majora asupra alegerilor deoarece acestia au influentat in mare parte rating-ul electoral prin prezenta lor semnificativa la vot.
Ceea ce m-a surprins foarte mult a fost interesul deosebit al tinerilor fata de politica prezidentiala a Statelor Unite, acestia nefiind indiferenti de viitorul lor precum sunt o parte din tinerii moldoveni sau romani. Aceasta atitudine pozitiva a si dus la un proces electoral de calitate si cu rezultate eficiente.
Acum urmeaza sa luam si noi exemplu de la acest eveniment major care s-a produs in SUA, iar pe viitor sa ne implicam si noi mai activ in societatea civica si politica a tarii noastre - asta pentru ca tinerii chiar au putearea de a schimba, iar daca ne unim fortele, reusim cu siguranta!