Sunday, June 22, 2008

Cartea de vizita a orasului Balti din R.Moldova


În partea de nord a Republicii Moldova persistă de timpuri îndelungate un oraş ce îşi are specificul său. Redînd aproape în toatalitate stilul moldovenesc al vremurilor, acesta tinde spre ceva mai modern. Este în permanentă schimbare în toate sferele de activitate.

Bălţiul este un centru economic si cultural foarte important pentru nordul R.Moldova. Acesta fiind numit “Capitala de Nord a Republicii” găzduieşte multe lucruri preţioase pentru patrimoniul naţional al ţării. Avînd o arhitectură diferită de cea a Iaşiului, oraşul captivează mai mult prin construcţiile recent modernizate. Bălţiul este predominat mai mult de blocuri cu multe etaje. Acestea ating de obicei 10, unele chiar şi 15 etaje. Majoritatea străzilor sunt numite în cinstea scriitorilor, personalităţilor şi oamenilor de cultură ruşi deoarece, odată cu predominarea URSS-ului, în Bălţi s-au instaurat cei mai mulţi ruşi comparativ cu alte localităţi, oraşul fiind şi pînă astăzi “bîntuit” de vorbitori de limbă rusă, în proporţie de 55%. De fapt, aici sunt concentraţi cei mai mulţi ruşi rămaşi de pe urma fostului Imperiu Sovietic.
Natura verde care predomină în oraş îi conferă acestuia o imagine a unei civilizaţii ce trăieşte într-o pădure. Practic oriunde ai merge vei găsi peste tot arbori, frunze multicolore - dacă e toamnă şi o privelişte ce îţi umple sufletul de bucurie şi prospeţime. Dacă doreşti să te relaxezi cu siguranţă vei găsi un loc unde să stai şi pur şi simplu să respiri.

Pe lîngă faptul că Bălţiul posedă o natură deosebită, acesta mai are şi adevărate cărţi de vizită. De fapt majoritatea lor sunt concentrate în centrul oraşului, acolo unde trebuie să dispui de măcar o zi ca să le explorezi în întregime. Cred că am începe cu Catedrala „Sf. Constantin şi Elena” care are un aspect arhitectural deosebit şi dimensiuni impresionante. Aceasta întruneşte de fiecare dată mii de credincioşi ortodocşi pentru a se ruga. În spatele acesteia se află universitatea „Alecu Russo”, de fapt unica universitate din nordul republicii. Instituţia dispune de 6 catedre. Lectorii universităţii sunt oameni de ştiinţă, majoritatea persoane în etate, dar foarte experimentate. Instituţia este una modernă, atît în interior, cît şi la exterior. Dispune de săli dotate cu calculatoare, laboratoare specializate. La exterior, clădirea acesteia poate fi considerată una dintre cele mai moderne construcţii din oraş. Mergînd mai departe, la o distanţă de 300 metri de universitate ajungi la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”.
Acesta, de fapt este mîndria oraşului nostru pentru că aici s-au creat personalităţi, cum ar fi actorul Mihai Volontir care este cunoscut şi peste hotarele ţării: la Paris, Moskova etc. Acesta este amplasat chiar în centrul oraşului, iar piaţa lîngă care se află îi poartă numele. De-a lungul anilor, teatrul a găzduit o mulţime de spectacole atît autohtone, cît şi străine. Nu cred că există un român din Bălţi care să nu fi mers vreodată la vreun spectacol. Nu departe de aici se află şi primăria oraşului în faţa căreia este amplasat şi monumentul lui Ştefan cel Mare. Acesta a fost ridicat în urmă cu 4 ani din fondurile bălţenilor. Fiind diferit de monumentul din Chişinău, celui de la Bălţi îi este specific faptul că Ştefan ţine în mînă un glob în centrul căruia este infiptă o cruce, ceea ce semnifică credinţa de care trebuie să dea dovadă un popor pentru a birui întotdeauna. Vizavi de acesta se află o altă Catedrală denumită „Sf.Nicolae” care a fost fondată în 1791. Aceasta este cea mai veche biserică de pe teritoriul oraşului Bălţi. Cu timpul a fost reconstruită din cauza unei explozii din anul 1961 a giganticei clopotniţe pe care o deţine. Astăzi, biserica are o clădire de piatră în stil gotic.


Dacă ar fi să continuăm excursia noastră am descoperi încă multe edificii impresionante cum ar fi Biserica Catolică a oraşului, memorialul celor deportaţi de pe urma celui de-al 2-lea război mondial, crucifixul din marginea oraşului, stadionul de fotbal, marea uzină de electrocasnice (care nu mai funcţionează astăzi) dar care ocupă cam 1/5 din suprafaţa oraşului şi multe altele.
Eu consider că odată ce vizitezi Bălţiul îl îndrăgeşti pentru că este unul liniştit şi relaxant referindu-ne la natura verde pe care o posedă şi nu numai. Bălţiul este un oraş cu perspectivă, asta în condiţiile în care tînăra generaţie, va acţiona şi nu va fi indiferentă. Şi totuşi, Bălţiul va continua să fie „Capitala de Nord a R.Moldova”!

1 comment:

Anonymous said...

frumos articol. Am fost extrem de tentat sa citez o buna parte din el, insa va trebui sa ma multumesc doar cu un link pe http://balti.110mb.com/rom/ (drepturile de autor obliga :) ), in speranta ca va fi aici cit mai mult timp (am in vedere daca nu inchizi blogul "peste noapte") :)