Friday, June 20, 2008

Destinatii de vacanta

Unde mergem în vacanţă? Destinaţiile exotice sunt de multe ori peste măsura posibilităţilor portofelului de român obişnuit. Din fericire, Europa asigură încă numeroase posibilităţi atractive pentru concediul din vara aceasta. Aşa că, dacă nu vizitaţi litoralul românesc sau o staţiune montană autohtonă, iată o selecţie a celor mai vizitate locuri de relaxare de pe bătrânul continent.

BULGARIA. Am ales Nisipurile de aur pentru un sejur relaxant, unde plouă rar, iar turistul nu îşi poate dori nimic mai mult decât nisipul fin şi auriu, apa limpede şi vegetaţia abundentă. Situată la 17 km de Varna, staţiunea are o plajă de 3,5 km lungime, care pe alocuri poate atinge şi 100 de metri lăţime. Pe timpul verii, temperatura medie atinge 27ºC-30ºC, iar temperatura medie a apei este de 25ºC-28ºC. Majoritatea hotelurilor sunt construite recent sau au fost renovate în ultimii trei ani.

Preţuri: pentru toate buzunarele. În plin sezon, la hoteluri de 2-3 stele, preţul all inclusive variază între 26-36 euro / persoană / noapte. La 5 stele, preţul porneşte de la 55 şi poate atinge 100 de euro pe noapte.

GRECIA. Aici ne atrage peninsula Halkidiki, formată din trei braţe – Kassandra, Sithonia şi Muntele Athos, scăldate în Marea Egee -, cu o linie de coastă ce se întinde pe o distanţă de 522 km. Aici, o excursie cu yachtul oferă panorame inedite. Pe lângă plaja cu nisip fin, fac deliciul turiştilor pădurile, golfuleţele ascunse, satele pitoreşti, dar şi oraşele încărcate de istorie. Se ştie că fâşia estică, Athos, este renumită prin numeroasele mănăstiri construite de-a lungul secolelor.

La 2-3 stele, în sezon, pentru all inclusive, o persoană poate plăti între 35 şi 70 de euro pe noapte. La 5 stele, preţurile pot varia între 75 şi 175 de euro.

CIPRU. O destinaţie favorită a îndrăgostiţilor, insula Afroditei este înconjurată de o mare sărată, calmă, ocrotitoare, cu plaje străjuite de palmieri, ce alternează cu ţărmuri stâncoase (nu abrupte) şi cu multe refugii, pentru cei care preferă izolarea. Hotelurile luxoase sunt ceva mai scumpe decât în tradiţionalele destinaţii greceşti sau turceşti, însă oricine a vizitat o dată Ciprul poate spune că merită. Staţiunea Ayia Napa este destinată turiştilor ce caută relaxare, dar şi distracţie, la Waterworld, în orele de plajă, sau la numeroasele restaurante şi cluburi de noapte. Iniţial, Ayia Napa a fost un sat de pescari săraci, iar ascensiunea ca staţiune turistică s-a declanşat după 1974.

Cât ne costă. La un hotel de 3 stele, un pachet de şapte nopţi pentru o persoană porneşte de la 500 de euro, cu micul dejun inclus. La 4 stele, preţurile se încadrează între 620 şi 735 de euro. La 5 stele, pachetul de şapte nopţi poate ajunge şi la 850 de euro.

ITALIA. Dacă nu v-aţi scăldat niciodată în Adriatica, ar fi timpul să încercaţi. În staţiunea Bibione, special creată pentru turism, climatul permite o temperatură optimă pentru plajă din mai până în septembrie. Plaja de aici este faimoasă pentru lăţimea ei: cca 300 de metri, cu o coastă de aproximativ 10 km. Plaja cu nisip fin, văile, laguna şi pădurile de pin creează o atmosferă unică. Din 1996, Bibione deţine şi un important şi bine echipat centru termal denumit „Bibione Thermae”, situat chiar în pădurea de pin. Cei dornici de mişcare pot experimenta windsurfingul, navigaţia cu velă, canoe, parapantă, dar şi echitaţie şi mountain-bike. Mai mult, de aici se poate vizita uşor Veneţia, Verona, Grotele din Postumia şi castelul din Predjama, la preţuri accesibile.

În aceeaşi notă financiară, la 4-5 stele, preţurile variază, în sezon, între 53 şi 113 euro / persoană / noapte, cu mic dejun inclus. Dacă optaţi pentru apartamente sau vile, unde şederea minimă este de o săptămână, preţurile variază de la 50 – 200 de euro / apartament / zi, în funcţie de numărul de persoane cazate.


Sursa: Antena3

No comments: