Sunday, May 11, 2008

Va putea trai omul pe Marte?



Inca de la prima iesire in spatiul cosmic a lui Iuri Gagarin, omul pare sa fie impins de a iesi din conditiile naturale de viata pe Pamant de o dorinta care depaseste simplul calcul statistic al expertilor care ne arata ca intr-un viitor nu prea indepartat planeta noastra nu va mai avea resursele necesare pentru a ne sustine.

Astfel, o buna parte a oamenilor de stiinta care analizeaza tendintele de crestere a populatiei omenirii cred ca emigrarea va deveni la un moment dat o necesitate. Dincolo de necesitate, insa, sta o intrebare fundamentala: cat de constitutiv ne este mediul in care am aparut ca fiinte? Poate fi viata, asa cum o intalnim pe Pamant, replicata pentru a ne sustine in spatiul cosmic sau pe alte planete?

Daca iesirea in spatiul cosmic pentru mici perioade de cateva luni nu pare sa mai constituie o provocare (desi catastrofele pot sa bata la usa oricand!), o baza permanenta pe Luna sau colonizarea intr-un viitor nu prea indepartat a planetei Marte ridica deja intrebarile enuntate mai sus.

O prima misiune cu oameni pe Marte a fost programata pentru 2030, dar cu toate ca expertii NASA cred ca data este prea optimista, drumul pare deja trasat: mai devreme sau mai tarziu trebuie sa ajungem acolo, in ciuda nenumaratelor probleme stiintifice, tehnologice, economice si politice.

In acest sens, tarile dezvoltate au adoptat strategii diferite. Agentia spatiala americana, sub programul trasat de administratia Bush, intentioneaza sa construiasca o baza lunara permanenta inainte de a se aventura pe planeta rosie.

De altfel, si ultimul anunt al NASA ca are in planificare o misiune cu oameni pe un asteroid se inscrie in aceeasi strategie de testare a capacitatii umane de a face fata conditiilor din spatiul cosmic din punct de vedere tehnologic, biologic si psihic.

Si, daca ne gandim ca o calatorie pe planeta Marte va dura cel putin trei ani, problemele de adaptabilitate umana la spatiul cosmic pun deja puternice semne de intrebare, daca ne gandim ca acesta este traversat permanent de radiatii cosmice in fata carora astronautii ar fi practic neprotejati.

Tocmai in acest sens sunt si experimentele asupra maimutelor facute de laboratoarele spatiale rusesti care au in plan trimiterea primatelor pe Marte inaintea omului pentru a vedea cum rezista la conditiile neprielnice ale spatiului.

Omul va trebui, astfel, sa invete sa traiasca in spatiu inainte de a invata sa traiasca pe o alta planeta. In acest sens, intentia este de a duce echipaje pe Statia Spatiala Internationala care sa traiasca acolo pana la 6 luni, inainte de a stabili o baza lunara permanenta.

Pentru a ajunge si stabili o baza martiana, expertii cred ca va trebui sa existe o cooperare la nivelul intregii planete, pentru ca o singura tara, oricat ar fi de dezvoltata, nu poate sustine un asemenea proiect gigantic.

No comments: