Monday, March 10, 2008

În 2007, accesul jurnaliştilor la informaţia de interes public s-a înrăutăţit

Aceasta este una din concluziile unui raport al Centrului Independent de Jurnalism privind libertatea de exprimare şi informare în R. Moldova făcut public recent. Potrivit aceluiaşi raport, în anul trecut, accesul la informaţie al ziariştilor, dar şi al cetăţenilor de rând, nu a fost asigurat integral în R. Moldova, deşi legislaţia naţională garantează dreptul respectiv. Studiul înserează exemple concrete care au caracterizat situaţia presei din R. Moldova în 2007.

Autorii raportului constată că în R. Moldova se manifestă plenar analfabetismul juridic al funcţionarilor şi apatia publicului, persistând reminiscenţe ale sistemului sovietic de secretizare a informaţiei de interes public. Deşi au trecut mai bine de şapte ani de la adoptarea Legii privind accesul la informaţie în R. Moldova, încă nu a fost instituit un control asupra executării acestui act legislativ. În opinia autorilor, furnizorii de informaţie continuă să abordeze superficial solicitările de acces la informaţie din partea cetăţenilor simpli şi a jurnaliştilor. Iar, de cele mai dese ori, se invocă drept argument de refuz Legea cu privire la secretul de stat sau cu privire la secretul comercial. Potrivit aceleiaşi surse, în 2007, Guvernul a continuat să subvenţioneze cele două foste ziare guvernamentale, iar transmiterea în direct a şedinţelor plenare din Parlament a fost suspendată.

„Instituţiile de stat acceptă colaborarea doar cu un mic grup de ziarişti de la anumite mijloace de informare în masă, de obicei, loiale puterii, şi sunt mult mai „închise” pentru presă decât cele private, punând diverse bariere în furnizarea informaţiilor. Cel mai frecvent, ziariştii se confruntă cu acest impediment când apelează la Preşedinţie, Parlament, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Educaţiei şi Tineretului, precum şi la ambasade sau la organismele internaţionale acreditate în republică. De asemenea, au fost înregistrate cazuri de limitare a accesului şi de tratament discriminatoriu faţă de jurnalişti din partea judecătorilor, funcţionarilor publici şi forţelor de ordine, în special din partea Serviciului de pază al preşedintelui”, se menţionează în raport.
Legea privind accesul la informaţie, adoptată încă în anul 2000, obligă autorităţile să pună la dispoziţia cetăţenilor informaţia solicitată în termen de cel mult 15 zile, cu excepţia informaţiilor clasificate. Organizaţiile de media atestă însă că, deseori, autorităţile nu respectă aceste prevederi sau oferă un răspuns formal la solicitare.

Autor: Lina Susan

No comments: