Wednesday, March 26, 2008

Femeile prefera barbatii afemeiati

Femeile considera ca barbatii cu trasaturi rigide - nas lung, buze subtiri, maxilare puternice, ochi mici - tind sa fie dominanti, infideli si mai lipsiti de afectiune decat barbatii cu buze pline, sprancene arcuite si ochi mari.

Psihologii de la Universitatile Durham si St. Andrews au realizat un studiu la care au participat 400 de femei si barbati britanici. Acestora li s-a cerut sa analizeze o serie de fotografii cu chipuri masculine si feminine modificate digital si au fost intrebati ce trasaturi caracteriale ar asocia anumitor tipuri de fizionomii. Se pare ca barbatii efeminati au fost preferatii femeilor in ceea ce priveste relatiile de cuplu stabile. Trasaturile lor inspira incredere, recomandandu-i si ca figuri paternale potrivite.

Participantilor li s-a cerut de asemenea sa asocieze chipurilor cateva adjective pozitive sau negative care le-ar caracteriza. Aspectul neted, curat a fost considerat mai sanatos si a obtinut aprecieri pozitive din mai multe puncte de vedere. Trasaturile fizice armonioase si expresivitatea detaliilor au impresionat in mod pozitiv, insa chipurile mai mature au fost preferabile celor tinere.

Masculinitatea faciala este strans legata de nivelul testosteronului si de evolutia sa in timp, iar nivelul testosteronului este asociat cu predispozitia spre violenta, infidelitate si divort. Barbatii cu trasaturi rigide au fost considerati mai capabili sa se implice in lupte fizice, sa fie ostili cu autoritatile, sa faca sex cu mai multe partenere, sa insele sau sa recurga la acte de violenta fizica impotriva femeilor.

Concluzia acestui studiu, a precizat profesorul David Parrett de la Universitatea St. Andrews, este ca atat barbatii cat si femeile cauta parteneri de cuplu al caror aspect sugereaza in primul rand sanatate si apoi echilibru din punct de vedere afectiv.

No comments: