Wednesday, March 26, 2008

Prea mult stam pe Internet....

Persoanele care folosesc telefoanele mobile sau computerul, pentru trimiterea în exces a SMS-urilor, respectiv a e-mail-urilor, suferă de o anumită formă de tulburare mintală. Aceste informaţii au fost publicate în American Journal of Psychiatry în urma unui studiu realizat de cercetătorii australieni.

Potrivit autorului studiului, medicul psihiatru Jerald Block, există patru simptome ale acestei dependenţe: sentimentul de frustrare care apare dacă un computer nu poate fi accesat, nevoia de timp de utilizare a acestuia, nevoia de echipamente cât mai performante, experimentarea repercusiunilor negative ale acestei dependenţe în toate domeniile din viaţă. Deşi SMS-urile nu sunt legate de internet, motivele principale pentru care sunt incluse în aceeaşi categorie îl constituie accidentele rutiere provocate de şoferii care tastează mesaje pe telefonul mobil, hărţuirea prin intermediul SMS-urilor şi repercusiunile mesajelor din punct de vedere social, educaţional şi profesional.

Potrivit psihiatrului de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii din Wollongong, medicul Robert Kaplan, primul caz de dependenţă de internet a apărut în 1998. De atunci s-a observat o creştere constantă a fenomenului în rândul australienilor. Potrivit unui raport, publicat în 2007, un copil obişnuit petrece zilnic pe internet o oră şi 17 minute. Adolescenţii cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, petrec zilnic, în medie, cam 30 de minute pentru a scrie SMS-uri şi 25 de minute pentru internet.

No comments: