Wednesday, March 19, 2008

Elefant dependent de droguri


O bandă de traficanţi de animale sălbatice din China a drogat un elefant până în stadiul de dependenţă în încercarea de a fura o turmă întreagă. “Big Brother”, masculul care conducea turma, a fost capturat, drogat şi dus în locaţia dorită de răufăcători. Fiind masculul dominant, toată turma l-a urmat până în capcana întinsă de traficanţi. Problema a fost că, în scurt timp, animalul a devenit dependent de heroină.

Până să fie capturat, “Big Brother” trăia alături de turma sa la graniţa dintre China şi Myanmar, una din principalele zone producătoare de opiu din lume. Locul a intrat în atenţia traficanţilor de animale sălbatice, iar elefantul “Big Brother” şi turma lui erau una dintre “ţinte”.

Pentru a reuşi să fure mai multe exemplare, braconierii l-au capturat pe “Big Brother”, l-au drogat, l-au dus în locul dorit, iar turma l-a urmat. Zilnic, elefantul a fost hrănit de braconieri cu banane injectate cu heroină. În scurt timp, elefantul a devenit dependent de droguri.

Banda de traficanţi a fost prinsă în momentul în care voia să vândă turma. “Big Brother” a fost trimis la un parc zoologic din insula chineză Hainan. Starea animalului era lamentabilă: avea spasme şi saliva abundent. Iar atunci când era privat de doza zilnică de droguri, suferea îngrozitor şi devenea agresiv încât “nici măcar lanţurile de oţel nu-l mai puteau opri”.

Timp de un an, paznicii parcului zoologic l-au supus pe “Big Brother” unui program de dezintoxicare cu ajutorul metadonei, a băilor şi chiar a masajelor. Elefantul primea zilnic o doză de patru ori mai mare de metadonă decât ar fi avut nevoie un om. O dată scăpat de dependenţă, autorităţile au hotărât să-l trimită înapoi la turma sa.

No comments: