Tuesday, August 9, 2011

2011 - anul revoltelor violente?

Oamenii se revoltă. Unii își doresc un loc de muncă, o viață mai decentă, alții protestează pentru schimbarea regimului politic, însă unii sunt în pragul disperării și al foametei.
Începând cu revoltele din țările arabe, spre sărăcia și foametea profundă din țările africane și îndreptându-ne spre țările din Europa – Ucraina, Spania și mai nou Marea Britanie, zeci de mii de oameni au cuprins străzile marilor orașe arătându-și nemulțumirea sub cele mai diverse forme de manifestare: proteste pașnice, îmbrânceli, violențe și chiar războaie civile.
Să începem cu cele mai noi conflicte.

Marea Britanie. Inițial, mii de tineri au ieșit pe străzile Londrei pentru a protesta pașnic împotriva uciderii unui civil de către polițiștii britanici. Protestul s-a transformat într-o manifestare violentă, zeci de clădiri și mașini fiind incendiate, oameni răniți și jefuiți, magazine distruse. Evenimentele violente din Regatul Unit s-au extins și-n alte orașe britanice.


Ucraina. Și în Kiev peste 1.000 de persoane, susținători ai fostului premier, Iulia Timoshenko au destins în mod violent împotriva polițiștilor cerând eliberarea din arest a acesteia. Câțiva protestatari au fost arestați.


Siria. Multe țări și-au retras diplomații de pe teritoriul Siriei și au întrerupt relațiile diplomatice cu Damascul pe fondul violențelor care au loc în această țară după modelul revoltelor care au avut loc și-n țările vecine. Peste 300 de persoane au fost omorâte de la începutul Ramadanului, potrivit Associated Press.


Spania. Peste 100 de tineri au pornit într-un marș din Madrid spre Bruxelles pentru a-și arăta nemulțumirea față de lipsa locurilor de muncă, criza economică și sistemul bancar.


Somalia. În Somalia situația este cea mai tragică. Oamenii nu au ieșit în stradă pentru că nu mai puteri, la propriu. Pe fondul unei crize alimentare severe, sute de oameni, în special copii mor de foame. Grupuri de refugiați așteaptă ajutor umanitar, în special hrană de la autoritățile străine. Potrivit CNN, peste 12 milioane de oameni suferă de malnutriție, Somalia fiind cel mai puternic afectată.

No comments: