Thursday, August 27, 2009

18 ani de independenţă - sărbatoare marcată şi la Bălţi


Republica Moldova sărbătoreşte astăzi 18 ani de la proclamarea independenţei statale. Cu această ocazie, în marile oraşe din ţară se organizează multiple activităţi cu caracter cultural. În dimineaţa acestei zile, în Chişinău au fost depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. Aici au venit demnitari de stat, dar şi oameni de rând. Acelaşi lucru s-a petrecut şi în „capitala de nord a republicii” – oraşul Bălţi, al doilea ca mărime, unde reprezentanţi din cadrul primăriei şi locuitori ai oraşului au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.
O serie de activităţi cu caracter cultural au loc în acest moment în oraşul Bălţi. În scuarul teatrului naţional „Vasile Alecsandri” are loc un concert organizat de cluburile de creaţie din cadrul oraşului. Totodată, pinacoteca orăşenească şi-a afişat tablourile la vederea trecătorilor . Deasemenea, membrii clubului „Meşterul Popular” au organizat o expoziţie din obiecte de artizanat. Majoritatea trecătorilor vin doar să le admire, puţini dintre ei permiţându-şi să-şi procure vreun obiect. Unii au ieşit însă, la o bere, la un suc sau la un grătar.

Majoritatea locuitorilor susţin că astăzi sărbătoresc Ziua Independenţei, pe când alţii (administraţia comunistă) - Ziua Republicii. Astfel, în Bălţi, oraş cu administraţie comunistă sunt afişate panouri şi inscripţii pe care este scris: „27 august – Ziua Republicii Moldova”.
Chiar dacă în Republica Moldova încă nu se „garantează (în totalitate) exercitarea drepturilor sociale, economice, culturale şi a libertăţilor politice ale tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv ale persoanelor apartinând grupurilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase, în conformitate cu prevederile Actului final de la Helsinki şi ale documentelor adoptate ulterior Cartei de la Paris pentru o noua Europă”, conform Declaraţiei de Independenţă din 27 august 1991, Moldova continuă să lupte pentru un viitor mai prosper.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

No comments: