Wednesday, January 21, 2009

Obama a scris istorie!

20 ianuarie 2009 a devenit deja istorie! Statele Unite ale Americii si-au intimpinat cu mare bucurie in suflet noul lor presedinte - Barack Hussein Obama. Mare eveniment a avut loc astazi la Washington D.C.! Aproximativ 2 milioane de oameni (americani dar si cetateni straini) au asistat la investirea mandatului lui Barack Obama. Acesta a devenit in cele din urma, primul presedinte de culoare din istoria Americii.
Festivitatea de inaugurare a inceput la ora 10 AM ora locala (17 - ora Moldovei) cu diverse manisfestatii. Fostii presedinti americani in viata s-au prezentat in fata Casei Albe. Cu 10 minute inainte de ora 12, actualul senator Joe Biden, si-a depus juramantul. Dupa care, la ora 12 a urmat Barack Obama. Acesta era vizibil emotionat spunandu-si juramantul. Sute de mii de oameni scandau in jur, iar acesta le-a multumit pentru sustinere. Imediat dupa depunerea juramantului in timpul caruia a tinut mina pe Biblie, acesta si-a inceput mult asteptatul speech care a si intrat deja in lista discursurilor tuturor fostilor presedinti ai Statelor Unite. Noul presedinte le-a vorbit pe parcursul a 20 de minute despre dorinta de schimbare, despre faptul ca America este un popor demn de o viata mai buna, demn de respect, indiferent de rasa, religie, orientare sexuala sau origine. Obama a mai mai mentionat: "Eu, ca presedinte, nu voi avea alta menire decit cea de a va apara si de a va sustine." Acesta si-a indemnat poporul sa fie mai bun, sa aiba rabdare, sa se iubeasca intre ei, sa respecte valorile umane si nu in ultimul rand, sa fie patrioti. Discursul acestuia i-a impresionat pe toti cei din jur, acesta fiind stiut ca un foarte bun orator. Dupa festivitatea de inaugurare, presedintele a participat la o defilare cu limuzina, dupa care a si mers pe jos impreuna cu sotia sa. Spre seara acesta este asteptat la 10 baluri la care a si fost prezent deja la 2 dintre ele. Ceremonia va continua pina dupa miezul noptii, incheindu-se atunci cand acesta va ajunge la cel de-al 10-lea bal la care este asteptat impreuna cu sotia sa. Va invit in continuare sa vedeti inregistrarea de la rostirea discursului presedintelui american.


Personal, am fost foarte impresionat de decurgerea tuturor evenimentelor. Sute de mii de oameni au indurat frigul, setea si foame, doar ca sa-l vada pe cel care cred ei ca le va aduce o schimbare. Acest lucru nu l-am vazut la manifestatiile de inagurare a presedintelui de la noi. Un alt aspect important de mentionat este faptul ca Obama si-a rostit discursul fara sa utilizeze careva surse (foi, casti). Acesta s-a aratat real prin cuvintele pe care le-a rostit si a reusit sa impresioneze milioane de oameni. Ceea ce m-a surprins in special, au fost masurile de securitate maxima care au fost luate pentru a asigura desfasurarea evenimentelor in siguranta. Citeva zeci de mii de politisti, jandarmi si soldati au stat de paza contribuind la asigurarea linistii publice. Din fericire, totul s-a desfasurat cu bine, iar incidente neplacute nu au fost inregistrate pina la moment. Consider totusi, ca procesul de investire al presedintelui american este un model pentru Moldova si Romania.

Astfel, evenimentele din 20 ianuarie 2009, intra in istoria Statelor Unite ale Americii, dar si a intregii lumi pentru ca acestea vor hotari soarta de mai departe a Americii, dar si a multor alor tari. Mult succes si cit mai multe realizari pentru intreaga lume ai doresc lui Barack Obama, noul presedinte de la Washington! Dumnezeu sa ne ajute!

Imagini video oferite de MCNBC.COM, foto: BBC.

No comments: