Friday, July 18, 2008

Obiceiurile proaste care ne afecteaza creierul


Cand facem lucruri pe care le credem banale - pierdem noptile sau mancam multe dulciuri -, nu ne gandim ca toate acestea, acumulate in timp, ne vor subrezi sanatatea.

Odata transformate in obiceiuri, ne vom da seama prea tarziu ca toate (si fiecare in parte) ne afecteaza creierul.

Sarim peste micul dejul. Micul dejun da combustibil creierului. Acesta poate functiona la capacitate maxima doar cu ajutorul glucozei, iar cei care sar peste masa de dimineata vor avea o glicemie scazuta. Daca nivelul deglucoza din sange este insuficient, memoria si invatarea devin deficitare.

Este o problema si cand manancam prea mult. O cantitate prea mare de hrana da de munca vaselor de sange din creier si duce, in final, la o scaderea a capacitatii mentale.

Fumatul.
Tutunul produce schimbari pe termen lung in creierul uman, similare cu cele observate la animalele care au primit cocaina, heroina si alte substante interzise si poate determina aparitia bolii Alzheimer.

Consumam prea mult zahar. Creierul consuma o mare parte a zaharului din sange, insa, intr-o cantitate destul de mare, zaharul impiedica absorbtia proteinelor si nutrientilor si pot aparea pierderi de memorie pe o durata scurta de timp, oboseala, depresie, oscilatii ale starii de spirit, epuizare fizica si mentala, neputinta de a percepe sau retine informatii noi.

Traim intr-o zona foarte poluata. Dintre toate organele corpului, creierul consuma cea mai mare cantitate de oxigen. Inhaland aer poluat, va scadea cantitatea de oxigen din creier. Cercetatorii au descoperit ca substantele poluante inhalate ajung in creier si influenteaza modul de procesare al informatiilor. Un studiu a aratat ca un caine expus foarte mult timp la poluare ajunge sa aiba aceleasi leziuni cerebrale ca un bolnav de Alzheimer.

Sursa: Freenews

No comments: