Tuesday, July 22, 2008

Gadgeturile atrag fulgerul


De la telefoane mobile la playere MP3 sau GPS-uri, o persoană obişnuită deţine în zilele noastre o gamă largă de electronice. Unii spun însă că aceste dispozitive şi caracterul lor electric pot atrage fulgerul în timpul unei furtuni. Pot fi astfel de legende urbane reale? Depinde pe cine întrebi, ne informează DailyTech.

În ultimele două săptămâni, în Rusia, peste zece persoane au fost ucise sau grav accidentate în urma unor fulgere. Leonid Tarkov, de la centrul de observaţie al vremii FOBOS, al guvernului rus, spune că electronicele portabile sunt de vină. El a declarat că telefoanele mobile şi aparatele portabile de redare a muzicii sunt adevăraţi magneţi pentru fulgere. "Aceste lucruri sunt purtătoare de câmpuri electromagnetice. Asta le transformă în conductori. Fulgerele sunt frecvent atrase de astfel de lucruri şi loviturile sunt adesea în conexiune cu un deznodământ letal", a declarat Tarkov.

O astfel de idee este însă respinsă categoric de comunitatea oamenilor de ştiinţă. Aproape toţi cred că fulgerul nu poate fi atras de câmpurile electromagnetice slabe produse de, printre altele, dispozitivele electronice portabile. Totuşi, oamenii de ştiinţă atrag atenţia că orice obiect metalic care se află la purtător măreşte riscul ca acesta să fie ucis în cazul nefericit în care este lovit de un fulger.

Incidentele din Rusia au fost întradevăr înspăimântătoare. Miercurea trecută, un fulger a ucis trei persoane care stăteau la plajă în oraşul Neftekamsk, la 1.300 de kilometri est de Moscova. Conform relatărilor, fulgerul a ridicat nisipul din zonă la peste şapte metri în aer. Una dintre victime, Marina Sadykova, în vârstă de 26 de ani, mamă a unui băiat de 5 luni, vorbea la telefon în momentul respectiv. Celularul a fost găsit topit în mâna ei, conform poliţiei. Oamenii de ştiinţă susţin însă că gadget-urile nu cauzează fulgerele şi nici nu le atrag, dar le fac să fie un pic mai mortale atunci când apar.

No comments: