Saturday, June 14, 2008

Cum inchei o relatie in termeni buni?


Nu intotdeauna lucrurile decurg asa cum ne-am imaginat, si acest lucru este valabil inclusiv in viata sentimentala. Poate ca tocmai de aceea se spune ca nu este bine sa ne facem prea multe planuri si sa lasam lucrurile in voia lor... Dar a visa nu este interzis, ba dimpotriva. Acum ceva vreme, ai intalnit un barbat care parea sa fie "el". Va intelegeati bine, aveati aproximativ aceleasi gusturi si totul parea sa decurga in directia fireasca.

Iata insa ca, uneori, vine un moment cand simti ca nimic nu mai este ca la inceput (si nu despre binecunoscuta rutina vorbim acum). Cu timpul, realizezi ca tot mai multe lucruri nu-ti plac la el (ca veni vorba, stiai vorba aceea din batrani care spune ca, in momentul in care felul de a manca al unui om te enerveaza, inseamna ca nu-l mai iubesti?). Tensiunile se acumuleaza incet, dar sigur, in viata voastra de cuplu, va certati tot mai des si din fleacuri, nu mai ai nici o tragere de inima sa vii seara acasa pentru ca stii ca o veti lua de la capat. Si exemplele ar putea continua.

Ei bine, sunt toate sansele ca in acest moment sa ajungi la concluzia: "Asa nu se mai poate!". Si nu te inseli; agonia relatiei voastre nu face bine nici unuia dintre voi. Si, din moment ce tu esti cea care simti astfel, in mod evident este datoria ta sa ai initiativa de a pune punct.

Daca ai luat aceasta decizie si nu simti nici cea mai mica urma de indoiala, iti mai ramane un singur lucru de facut: fii onesta. Dar intr-o maniera care sa nu te faca sa-ti fie rusine de tine si sa nu fii nevoita ca, de acum inainte, sa traversezi pe partea cealalta a strazii cand il vezi pe fostul iubit... de rusinea de a te mai uita in ochii lui. Sigur ca a-i aduce la cunostinta ca totul s-a terminat intre voi nu este deloc un demers simplu, dar la sfarsit vei fi impacata cu tine insati, pentru ca ai avut demnitatea de a pune punct.

Clarifica-ti in minte ceea ce vei spune

Stii si tu foarte bine ca discutia care va urma nu va fi deloc una agreabila si ca este important sa mentii situatia sub control. Dar, pentru a-ti putea atinge acest obiectiv, trebuie sa stii exact ce ai de spus. Fii pregatita sa-i aduci la cunostinta si motivele care te determina sa iei aceasta decizie; mai mult ca sigur, el va dori sa le afle.

Fara gluma: poti incerca o "repetitie generala". Fii atenta la ton, care nu trebuie sa fie prea ridicat, si la continutul conversatiei. Nu are nici un rost sa incepi - tocmai acum - sa-i reprosezi greselile trecutului. Incearca sa nu-l acuzi; in definitiv, poate ca nici unul dintre voi nu are vreo vina, dar pur si simplu nu va potriviti.

Fii directa si nu folosi "fraze inflorate"

Incepe discutia simplu, dar eficient. "As vrea sa stam de vorba despre relatia noastra. Eu simt ca nu mai merge, si vreau sa-ti explic de ce". Nu are sens sa-l iei cu ocolisuri sau cu subterfugii de genul: "Stii ca una dintre prietenele mele s-a despartit de curand de iubitul ei. Treaba asta m-a facut sa ma gandesc la noi".

Nu e corect sa procedezi asa; este ca si cum ai pasa responsabilitatea rupturii in cuplul dat ca exemplu. Si, serios, daca situatia ar fi invers, tie ti-ar placea sa auzi o explicatie precum cea de adineauri?

Sinceritatea este importanta

Daca nu chiar cea mai importanta. Ai putea sa spui ceva de genul: "Uite, eu am sentimente contradictorii in ceea ce te priveste. Te apreciez si te admir, dar unele lucruri, pur si simplu, nu merg. Nu ma mai regasesc in aceasta relatie si nu mai pot continua astfel".

Dupa cum vezi, in exemplul de mai sus sunt doua aspecte esentiale: nu il denigrezi pe viitorul fost iubit si nu ii dai sperante false (cu alte cuvinte, nu spui "Cred ca nu mai pot continua astfel").

Nu aduce acuzatii

Oricat de tare te-ar fi dezamagit si oricat de tentata ai fi sa faci acest lucru, nu incepe sa-l acuzi de esecul relatiei voastre si pentru ca ti-a inselat asteptarile. Vremea reprosurilor de genul acesta a trecut. Mentine-te pe tine in centrul discutiei; a se remarca diferenta dintre "Nu sunt fericita" si "Tu nu ma faci fericita". Stiu ca nu este usor, dar ai datoria de a clarifica lucrurile in cel mai elegant mod cu putinta.

Nu te simti vinovata

Si acesta este un aspect foarte important. E vorba despre o relatie sentimentala, nu despre vreo fundatie caritabila, ca sa spunem asa. Din moment ce stii ca este cel mai bine pentru tine, inseamna ca nu ai niciun motiv sa te culpabilizezi. In rest, simte-te asa cum... vrei: trista, usurata sau melancolica, dar nu ai nici un motiv sa-ti fie rusine. De altfel, gandeste-te ca s-ar putea sa fie cel mai bun lucru pentru amandoi: aveti, fiecare, o noua sansa.

Preluat de pe eva.ro

2 comments:

Anonymous said...

Imi place mult noutatile care sunt afisate,e interesant si atractiv in acelasi timp.

Unknown said...

boon..