Monday, June 2, 2008

La ce să te uiţi când cumperi un laptop


Nu putem spune sigur că viitorul sună portabil, dar trebuie să recunoaştem că laptopurile au depăşit la vânzări sistemele desktop la nivel mondial. Şi în România, portabilele s-au impus, dar cu inerţia specifică. Personal sunt susţinătorul sistemelor desktop deoarece ele pot fi îmbunătăţite în timp şi oferă un raport preţ/performanţă mai bun. Înţeleg însă nevoile de portabilitate ale celorlalţi şi recunosc că sunt situaţii când un laptop este mai elegant şi mai mult decât suficient.

Acest articol nu este recomandat celor care se consideră cunoscători în domeniul calculatoarelor. Dacă ai în lista de bookmarks din browserul web adresele a cel puţin trei site-uri de review-uri hardware, nu cred că ai nevoie să-ţi spună cineva că un procesor Intel Core 2 Duo este mai performant decăt un Intel Celeron M. Pe de altă parte, pe tema laptopului optim se pot scrie zeci de pagini. Nu ne permitem să intrăm foarte în detaliu, dar vom indica o serie de aspecte importante de care ar fi bine să ţineţi seama atunci când cumpăraţi un notebook.

Ecranul

Formatul calculatoarelor portabile este inflenţat în mod direct de dimensiunea ecranului. De departe cea mai răspândită diagonală la ora actuală este cea de 15.4”. Rezoluţia cea mai uzuală pentru dispozitivele entry level şi mainstream este 1280x800, identică pe lungime cu cea specifică monitoarelor LCD de 17” şi 19”. Din perspectiva aplicaţiilor multimedia, această rezoluţie va permite redarea filmelor HD 720p fără redimensionare. Datorită ieftinirii tehnologiei LCD, producătorii au început să introducă ecrane de 15.4” cu rezoluţii de 1440x900 şi chiar 1920x1200. În practică asta înseamnă că va putea fi afişată mai multă informaţie. Dezavantajul evident este scăderea dimensiuni pixelului şi, odată cu el, a dimensiunii textului.

Dell XPS 1530 - un laptop performant cu ecran de 15.4Dell XPS 1530 - un laptop performant cu ecran de 15.4"

Va trebui să vă gândiţi bine dacă aveţi într-adevăr nevoie de o rezoluţie mai mare de 1280x800. Studiile au arătat că utilizatorii de laptopuri tind să stea într-o poziţie nesănătoasă în faţa lor datorită dimensiunii textului afişat şi a faptului că ecranul este mai jos decât cel al monitoarelor standard. O soluţie la această problemă este un suport de notebook cu tastatură inclusă cum ar fi Logitech Alto sau Alto Cordless. Alături de faptul menţionat mai sus, un alt avantaj este tastatura integrală. Majoritatea laptopurilor de 15.4” nu dispun de pad-ul numeric din partea dreaptă a tastaturii.

Ecranele mai mici de 15.4” sunt de 12”, 13.3” şi 14”. Primele două dimensiuni se încadrează în clasa ultraportabilelor. Veţi dori notebook-uri de 12” sau 13.3” dacă portabilitatea este cel mai important aspect pentru dumneavoastră, dimensiunile şi greutatea fiind pe măsură. Portabilitatea nu este însă ieftină. Aceste laptopuri se situează în partea de sus a segmentului mainstream şi în segmentul high end. Ele îşi au latura lor fashion în cele mai multe cazuri, exemple în acest sens fiind Sony Vaio TZ şi Apple MacBook Air. Greutatea lor variază între 1 kg şi 2,5 kg.

Sony Vaio TZ - ultraportabilul de 12Sony Vaio TZ - ultraportabilul de 12"


Ecranele de 17” îşi găsesc locul pe laptopurile care poartă denumirea de „desktop replacement”. Performanţa lor îi poate convinge pe utilizatori că nu mai au nevoie de un sistem desktop acasă. Ecranul este destul de mare şi are rezoluţii de 1680x1050 sau 1920x1200. Ele sunt recomandate celor care pleacă rar sau deloc cu laptopul de acasă. Dimensiunile carcasei permit integrarea unor componente mai performante, dar care au un consum mai mare. Pasionaţii de jocuri sunt vizaţi în primul rând de notebook-urile de 17” care pot fi dotate cu plăci video high end şi harddisk-uri cu 7200 RPM.

Alienware Area-51 M9750 - un laptop de 17Alienware Area-51 M9750 - un laptop de 17" impunător

Dacă fondurile de care dispuneţi nu sunt chiar limitate şi apreciaţi calitatea, căutaţi un laptop cu ecran iluminat cu LED-uri. Acesta va fi mai vizibil în lumină puternică şi va consuma mai puţin. Va trebui de asemenea să vă interesaţi dacă ecranul are un strat protector lucios. Acesta face ca culorile să fie mai vii, dar vine şi cu un dezavantaj. Lumina puternică din spatele utilizatorului se va reflecta şi va îngreuna foarte mult lucrul. În cazul în care veţi putea vedea pornit modelul de laptop pe care-l doriţi înainte să-l cumpăraţi, vă recomandăm să faceţi un mic test. Apăsaţi uşor pe carcasa externă a ecranului şi observaţi dacă apar urme suprafaţa de afişare. În cazul modelelor bine construite, nu ar trebui să sesizeze nimic pe ecran, chiar dacă apăsarea este mai puternică.

Procesorul

Piaţa procesoarelor mobile este dominată la ora actuală de Intel şi ale lor Core 2 Duo. Soluţiile de la AMD au ajuns în segmentul entry level şi cred că va mai trebui să aşteptăm ceva timp o replică pe măsura chipurilor de la Intel. Raportându-ne exclusiv la situaţia actuală, recomandăm procesoarele Core 2 Duo din seriile T5000 sau T7000. În segmentul entry level, evitaţi laptopurile cu procesoare mai vechi Pentium M sau Celeron M, semnificativ mai lente decât noile Core Duo din seria T2000. Acestea din urmă ar fi soluţia optimă pentru cei cu bugetul limitat.

La polul opus, cei interesaţi de perfomanţă maximă ar putea să caute procesoare Intel Core 2 Duo T7000 la frecvenţe cât mai mari sau noile Intel Core 2 Extreme X9000. Ele vor fi găsite pe dispozitivele cu ecran de 17” şi doar pe câteva modele de 15.4”, precum Alienware Area-51 m15x. Indiferent de modelul şi seria din care face parte procesorul, diferenţa de frecvenţă va fi proporţională cu performanţa. Trebuie ştiut că între seria T2000 şi seria T5000 de la Intel există un spor de performanţă ceva mai semnificativ. Dacă ar fi însă să alegeţi între un laptop cu procesor T5000 şi unul cu procesor T7000, vă recomandăm să mergeţi pe soluţia care oferă o placă video mai bună, mai multă memorie RAM sau un harddisk mai mare.

Memoria RAM

Memoria RAM se dovedeşte a fi în unele cazuri mai importantă pentru performanţa sistemului decât procesorul. Trebuie ştiut că majoritatea laptopurilor dispun de două sloturi pentru memorie la care are acces utilizatorul. Modulele iniţiale pot fi schimbate cu unele compatibile, iar la ora actuală memoria RAM pentru portabile este uşor de găsit şi nu costă foarte mult. Recomandăm celor care dispun de doar 512 MB de memorie RAM DDR2 să mai cumpere un modul de 1 GB sau 2 GB, sau să înlocuiască modulele vechi cu altele de capacitate mai mare.

Putem spune fără să greşim că 2 GB de memorie RAM sunt o cantitate optimă pentru cerinţele actuale. În cazul în care v-aţi speriat de Windows Vista sau probleme de incompatibilitate ale aplicaţiilor v-au reţinut să faceţi upgrade-ul de la Windows XP, 1 GB de RAM sunt suficienţi pentru acesta din urmă. Totuşi, mai devreme sau mai târziu va trebui să treceţi în tabăra modernă şi 1 GB nu va mai fi de-ajuns. Pentru cei care dispun de Windows Vista, nu au acces la modulele RAM fără să compromită garanţia laptopului şi au în dotare doar de 1 GB RAM, există soluţia numită ReadyBoost.

Windows ReadyBoostWindows ReadyBoostWindows ReadyBoost este o modalitatea de a îmbunătăţi într-o oarecare măsură performanţa per ansamblu a sistemului prin folosirea unei memorii flash externe. Cele mai uzuale dispozitive sunt stick-urile USB şi cardurile SD. După conectarea unuia din cele două, Windows Vista va realiza un test de viteză şi vă va anunţa dacă poate folosi acea memorie. ReadyBoost implică folosirea spaţiului de pe acel stick USB sau card pentru memoria virtuală. Aceasta este folosită de sistemul de operare pentru a stoca temporar datele cu care lucrează procesorul şi care nu au loc sau nu este necesar să fie încărcate în memoria RAM. Memoria virtuală este de obicei creată pe harddisk, pe partiţia sistemului de operare.

Din păcate, discul dur are o viteză de citire aleatorie mică, iar viteza de lucru cu datele din memoria virtuală este scăzută. Aici intervine memoria flash la care accesul aleatoriu se face instantaneu. Nu vă aşteptaţi la un spor de performanţă semnificativ dacă folosiţi ReadyBoost, dar el va exista. Cantitatea de memorie pentru stick-ul USB sau cardul folosit ar trebui să fie de 1 GB sau 2 GB. Mai trebuie ţinut seama de faptul că memoria flash are un număr limitat de rescrieri pentru fiecare bit de memorie, iar utilizarea ei în felul descris mai sus va scurta, poate chiar semnificativ, durata de viaţă a ei.

Alte componente şi dotări

Printre dotările care au devenit standard la calculatoarele portabile se numără placa de reţea wireless. Cele mai populare standarde de transmisie de date în acest mod sunt 802.11b/g, iar majoritatea routerelor wireless le suportă. Un nou standard, 802.11n, va fi lansat oficial în aproximativ un an, dar producătorii au început să distribuie pe piaţă dispozitive compatibile de mai mult timp. Viteza oferită de 802.11n poate fi în multe cazuri de cel puţin 2 ori mai mare decât cea specifică lui 802.11g. Dacă nu aveţi neapărată nevoie de viteză mare de transfer de date prin reţeaua wireless, puteţi trece peste suportul pentru 802.11n. După standardizarea oficială a protocolului de transfer veţi putea achiziţiona o placă de reţea externă compatibilă care se poate conecta la un port USB.

În cazul în care dispuneţi de un sistem audio 5.1 pe care doriţi să-l conectaţi la laptop, asiguraţi-vă că portabilul dispune de ieşiri audio corespunzătoare. Majoritatea nu oferă decât două jack-uri audio standard de 3.5 mm pentru ieşire şi microfon. Unele modele mai includ şi mufa Line-in, iar cei trei conectori pot fi transformaţi prin aplicaţia plăcii de sunet în ieşiri pentru sistemul 5.1. O altă soluţie oferită de unii producători este mufa digitală S/PDIF, unele sisteme mainstream sau high end fiind dotate cu un astfel de conector.
Cei care vor dori să conecteze laptopul la un alt monitor sau la un LCD TV, trebuie să se asigure că vor avea mufa video compatibilă. Cei mai folosiţi conectori video sunt VGA/D-Sub, DVI şi noul HDMI. Dacă primul se găseşte din ce în ce mai rar la monitoarele noi, cel de-al doilea este cât se poate de actual. Portul HDMI este de obicei oferit de laptop-uri cu placă video separată şi se poate dovedi foarte util atunci când veţi dori vizionarea unul film pe un LCD TV.

No comments: