Sunday, May 25, 2008

Rusia a castigat Eurovision 2008


La Belgrad, a avut loc sâmbătă seară, finala Eurovision. Ediţia din acest an a fost câştigată de Dima Bilan, reprezentantul Rusiei, care a interpretat melodia "Believe".

Câştigătorea ediţiei Eurovision din acest an este Rusia care s-a detaşat cu 272 de puncte faţă de Ucraina - ocupanta locului 2 - (230 de puncte) urmată de Grecia cu 218 de puncte. România reprezentată de Nico şi Vlad Miriţă a obţinut un total de 45 de puncte, nereuşind să se clasifice în primele 10 ţări. Aceştia au adus României, din păcate, doar locul 20.

Interpretul rus, Dima Bilan a fost însoţit pe scenă de violonistul Edvin Marton, care l-a acompaniat la vioara sa Stradivarius, precum şi de patinatorul medaliat olimpic Evgheni Pluşenko, care a evoluat pe o mică scenă de gheaţă.

Trofeul a fost înmânat de câştigătoarea de anul trecut, Marija Serifovici, interpreta melodiei Molitva. Acesta a fost realizat de designerul Kjell Engman. Artistul s-a făcut cunoscut lucrând în sticlă timp de 30 de ani. Noul trofeu reprezintă un microfon clasic, "cu un aer nostalgic", şi a fost realizat din sticlă transparentă şi detalii pictate, potrivit paginii de internet a competiţiei, Eurovision.tv.

La finala din capitala Serbiei au mai participat Ucraina, Croaţia, Albania, Islanda, Georgia, Danemarca, Suedia, Letonia, Turcia, Portugalia, Grecia, Rusia, Finlanda, Israel, Armenia, Bosnia-Herţegovina, Polonia, Norvegia şi Azerbaidjan, ţări selectate prin televoting, în urma celor două semifinale.

Pe scenă au mai urcat şi reprezentanţii ţărilor calificate automat - Marea Britanie, Germania, Franţa, Spania şi Serbia.

Belgrade Arena, sala în care s-a desfăşurat Eurovision Song Contest 2008, are o capacitate de 23.000 de locuri şi a mai găzduit, printre altele, Campionatul European de Baschet din 2005, dar şi concerte ale unor nume precum The Chemical Brothers, Joe Cocker and Andrea Bocelli.

No comments: