Monday, May 26, 2008

Invazia tinerilor nascuti in digital


Trimit zeci de e-mail-uri si mesaje scrise (SMS) in fiecare zi, comunica cu prietenii prin serviciile de mesagerie instanta, petrec cateva ore pe zi cu tot felul de jocuri video si, nu in ultimul rand au conturi pe YouTube, MySpace, Facebook, Flickr sau Hi5. A, si uitasem… fac cumparaturi pe Internet. Acestia sunt tinerii care fac parte din generatia digital innascuta.

Mama nu ma mai trezeste de aproape doi ani. Imi programez telefonul sa sune in fiecare zi de scoala la ora 7.30… dimineata. Apoi imi sun un coleg de clasa care locuieste langa mine sa stabilim o ora de intalnire pentru a porni spre scoala, explica Andrei Mateescu, un liceean de 17 ani. "si in fiecare dimineata intru pe last.fm pentru ca mic dejun fara muzica nu se poate… nu-i asa?", adauga tanarul. A primit primul telefon mobil cand si-a facut buletinul, iar calculatorul un an mai tarziu. Avea ceva cunostinte PC de la scoala, dar spune ca majoritatea lucrurilor pe care le face acum le-a invatat singur. Imi enumara o lista de site-uri dintre care cel putin un sfert eu nu le cunosc. Evident tanarul imi observa privirea plina de uimire la insiruirea sa. "Sa-ti spun acum ce fac si cu mobilul?", ma intreaba razand. Andrei isi foloseste mobilul pentru a face fotografii pe care din cateva "click-uri" le pune pe net. Acum cauta o aplicatie compatibila cu mobilul sau pentru a putea incarca filmulete pe YouTube.

De la "pro" la "digital"

Tinerii care au astazi varste intre 17 si 21 de ani s-au nascut la inceputul unei perioade in care dezvoltarea Internetului si a tehnologiei digitale tocmai isi luau avant. Asa ca ei si-au putut dezvolta "simturile digitale" in pas cu evolutia tehnologica. Deci, daca in anii 1995 – 2000 am avut parte de "generatia PRO", tinerii de astazi fac parte dintr-o generatie digitala… sau, mai bine spus, din "digital natives". Un studiu al Ericsson ConsumerLab arata ca acestia sunt motivati de alte lucruri si ca au adunat in timp o experienta foarte mare legata de noile metode de comunicare in comparatie cu cei care erau adolescenti in urma cu 20 de ani. "Adolescentii de azi, nascuti dupa ’90, au vazut cum parintii si-au luat televizor color, video recorder… Ei au vazut cum pick-up-ul a fost inlocuit de combina stereo. si au intrat in contact cu telefoanele fixe fara cablu si cu telefoanele mobile. Deci, este absolut normal ca tinerii din ziua de azi sa fie atrasi de tehnologie", spune psihologul Simona Bratu.

Aceasta atentioneaza totusi ca parintii trebuie sa-si supravegheze copiii de cand sunt mici, iar accesul la Internet sau la o serie de gadgeturi sa fie facut cu anumite restrictii.

Online? Tot timpul…

"Petrec cateva ore pe zi pe Internet. Intre doua referate ma mai uit la ceva filmulete online, citesc bloguri si cateodata ma mai uit si la emisiuni tv… tot pe net", ne-a mai spus Andrei Mateescu. El nu este singurul care procedeaza astfel, iar un studiu al Pew Internet – companie care se ocupa de studiul calitatii vietii in Statele Unite – confirma acest lucru. Principala idee pe care trebuie sa o retinem (si care se aplica, pe alocuri, si la noi) este ca adolescentii de astazi au avut inca de mici acces la Internet si au folosit resursele pe care acesta le ofera ca pe cele dintr-o vasta enciclopedie. Indiferent ca este vorba de informatii pentru scoala sau nu, ei intra repede "pe www" pentru daca stiu ca acolo gasesc tot ce au nevoie.

Mobilul… tot mai sofisticat

Daca va imaginati ca telefoanele ce contin tot mai multe functii multimedia si aplicatii built-in care faciliteaza accesul la diverse site-uri web 2.0 au aparut datorita adultilor, va inselati. Firmele producatoare de telefoane mobile includ aceste aplicatii dupa ce mai multe studii au aratat ca tinerii sunt cei mai mari consumatori de media.

1 comment:

Anonymous said...

frumos scris :D

mi'a plăcut.