Tuesday, May 6, 2008

Descoperiri fascinante despre creierul uman

Un creier mare te face mai deştept? Nevăzătorii chiar aud mai bine decât restul? Şi cum de nu-ţi mai poţi scoate din cap cântecul acela enervant? Există o mulţime de mituri despre creierele noastre, dar şi multe aspecte uimitoare prezentate într-o carte fascinantă, scrisă de doi oameni de ştiinţă, Sandra Aamodt şi Sam Wang. Aceştia explică o parte din cele mai surprinzătoare secrete ale materiei cenuşii.

ADEVĂRAT: Privitul unei fotografii este mai greu decât a juca şah

Când specialiştii în calculatoare au încercat să inventeze programe care să imite abilităţile umane, au descoperit că este relativ uşor să determine calculatoarele să urmeze instrucţiuni complexe logice şi matematice, precum cele solicitate de mutările în jocul de şah. Surprinzător, s-a dovedit mult mai greu să determine calculatorul să exprime ceea ce vede într-o fotografie. Calculatorul întâmpină mari dificultăţi în a identifica obiecte individuale.

MIT: Nu ne folosim decât 10% din creier

Deşi jumătate din populaţia Globului crede acest lucru, în realitate, ne folosim întregul creier zi de zi. Studiind activitatea cerebrală, s-a dovedit că până şi cele mai simple activităţi implică folosirea întregului creier.

ADEVĂRAT: Căscatul trezeşte creierul

Obişnuim să asociem căscatul cu somnul şi plictiseala, dar, de fapt, căscatul ne trezeşte. Această acţiune permite pătrunderea oxigenului în sânge, făcându-ne mai receptivi. Căscatul nu e contagios la alte mamifere, dar exprimă diferite stări în funcţie de specie. De exeplu, câinii cască în situaţii stresante pentru a-i calma pe ceilalţi.

MIT: Oamenii nevăzători aud mai bine

Testând nevăzătorii, s-a descoperit că aceştia nu aud sunetele fine, aşa cum se credea. Dar, aceştia au memoria mai bună. Din moment ce nu se pot baza pe memoria vizuală, îşi exersează continuu memoria spaţială (responsabilă cu înregistrarea informaţiei despre mediu.) Se pare că aceştia îşi folosesc astfel spaţiul neutilizat pentru văz.

ADEVĂRAT: Jocurile pe calculator dezvoltă atenţia distributivă

Lumea modernă este plină de acţiuni continue: messenger, e-mail, jocuri video şi toate par să se întâmple deodată. Cei trecuţi de 30 de ani probabil se întreabă cum este posibil ca cei tineri să nu fie copleşiţi de această stimulare. Creierele celor tineri sunt antrenate să se descurce în astfel de situaţii. Un studiu a dovedit că studenţii care practică jocuri pe calculator, procesează informaţia mai repede.

MIT: Un creier mare ne face mai inteligenţi

Mărimea creierului nu reflectă inteligenţa. Creierul lui Einstein nu era mai mare decât al oamenilor de rând. Inteligenţa depinde de sinapse, de circumvoluţiuni şi de formă. Sinapsele cresc în copilărie şi adolescenţă şi tiparele în funcţie de care depinde creşterea lor poate afecta inteligenţa.

ADEVĂRAT: Exerciţiile fizice menţin creierul în formă

Uitaţi de sudoku sau cuvinte încrucişate, exerciţiile fizice sunt cele care ne păstrează creierul sănătos odată cu înaintarea în vârstă. Exerciţiile fizice cresc numărul vaselor mici de sânge , care aduc oxigen şi glucoză creierului. S-a dovedit că oamenii vârstnici care au făcut sport în timpul vieţii sunt mult mai sănătoşi psihic faţă de restul. Pentru a fi eficiente, exerciţiile trebuie să dureze mai mult de 30 de minute, de mai multe ori pe săptămână.

No comments: