Thursday, May 1, 2008

Absolvenţii de facultate, atraşi de oportunităţile Occidentului


Jobul bine plătit şi nivelul de civilizaţie îi determină pe absolvenţii de studii superioare să emigreze

Din ce în ce mai mulţi tineri se gândesc serios la perspectiva emigrării după absolvirea studiilor. Deşi unii părăsesc România cu intenţia să studieze sau să muncească pe o perioadă delimitată, mulţi dintre ei ajung să-şi stabilească domiciliul în ţara respectivă.

Tentaţi de oportunitatea unui job bine plătit, mulţi dintre absolvenţii de studii superioare din România decid să emigreze. Iniţial, majoritatea pleacă pentru câteva luni cu o bursă de studiu şi, plăcut impresionaţi de ceea ce întâlnesc acolo, rămân definitiv.

Alţii reuşesc să-şi găsească un job bun şi locuiesc la prieteni sau rude. Elena P. are 24 de ani şi a absolvit, în urmă cu doi ani, Facultatea de Comunicare în Bucureşti. S-a înscris la un masterat în Anglia. După mai multe stagii în marketing, domeniul său preferat, i s-au terminat banii şi a fost nevoită să se angajeze. Cunoştea foarte bine limba engleză şi i-a fost simplu să-şi găsească un job.

Primii bani câştigaţi i-au dat multă încredere şi au determinat-o să rămână în străinătate. Lucrează la un hotel în domeniul marketingului şi câştigă suficient cât să-şi permită o viaţă mai mult decât decentă. ,,Când găseşti jobul la care ai visat, eşti încântat, mai ales de salariu. Atunci te decizi să rămâi în ţara respectivă, chiar dacă nu intenţionai asta iniţial".

După absolvirea unei facultăţi, tinerii decid să părăsească România
După absolvirea unei facultăţi, tinerii decid ...
Gradul de civilizaţie, motiv de emigrare

Pe de altă parte, Elena spune că este dispusă să sacrifice toţi anii investiţi în educaţie şi să accepte orice job relativ bine remunerat, dar să stea într-un loc pe care îl consideră ca fiind "cosmopolit şi curat". ,,Îmi pot cumpăra zeci de articole vestimentare fără să mă gândesc că nu mai am bani şi pot lua masa zilnic la restaurant. Pentru asta aş rămâne definitiv în afară", ne-a spus Elena.

Şi Mihaly Tanczos, student în ultimul an la o facultate din Sighişoara, spune că intenţionează să plece în Elveţia, imediat după finalizarea studiilor. Mihaly a călătorit mult şi ceea ce îl atrage la Elveţia este nivelul de civilizaţie.

Totodată, e de părere că un job în România nu-i oferă stabilitatea pe care şi-o doreşte. Studentul a mai lucrat în liceu, pe timpul verii, în Ungaria, în domeniul construcţiilor. Jobul care l-ar determina să se stabilească însă în Elveţia ar fi numai în domeniul marketingului sau al managementului.

Distracţie şi împlinire în "ţara tuturor posibilităţilor"

Gabriela a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti şi a plecat în SUA în urmă cu 2 ani, la nişte prieteni. La început, s-a ocupat de partea de promovare dintr-o companie americană de turism. În prezent, lucrează în domeniul resurselor umane. Gabriela consideră că merită să te stabileşti într-o altă ţară, mai ales dacă nu ai familie şi responsabilităţi în România.

Ea spune că viaţa i s-a schimbat foarte mult de când a ajuns în America. "Am cunoscut mulţi oameni, mi-am făcut prieteni, am călătorit prin toată lumea, câştig bine, mă simt respectată la locul de muncă şi împlinită cu ceea ce fac, şi asta contează cel mai mult", a specificat Gabriela. Românca spune că e foarte probabil ca în următorii ani să se stabilească în Italia, pentru că iubitul său este italian, dar că nu se va întoarce în România.

Sursa: Adevarul

No comments: