Sunday, April 13, 2008

TOP 10 alimente anticolesterol

Ce este bine sa mananci atunci cand ai colesterolul marit? O intrebare la care nutritionistii sunt nevoiti sa raspunda din ce in ce mai des. Katherine Howdy Tate, o reputata specialista americana in nutritie si dietoterapii, ofera un posibil raspuns.

Orice tratament incepe prin corectarea regimului alimentar, considera Katherine Howdy Tate. Indiferent daca este vorba de obezitate, diabet, hipertensiune sau de hipercolesterolemie (cresterea peste valorile normale a colesterolului din sange).

La fel ca in cazul tuturor acestor probleme, si in cazul hipercolesterolemiei nu exista un regim sau un aliment "minune" care sa poata fi prescris, insa specialista in nutritie a alcatuit un "top 10" al celor mai indicate alimente impotriva colesterolului crescut.

1. Somonul. Pestele gras (somonul si tonul), in mod paradoxal, este cel mai bun tratament impotriva pericolelor cardiovasculare generate de cresterea colesterolului. O multime de studii au demonstrat ca acizii omega-3 din grasimea acestor pesti protejeaza inima impotriva infarctului si a tulburarilor de ritm cardiac. Studiile efectuate de American Heart Association au probat faptul ca pestele gras inclus in meniu macar o data pe saptamana protejeaza sistemul cardiovascular.

2. Nucile. Alaturi de alune si migdale furnizeaza organismului substante care protejeaza inima in conditiile unui colesterol crescut. Acest efect este datorat grasimilor nesaturate, vitaminei E, magneziului si fibrelor alimentare.

3. Fasolea uscata. Este inclusa in lista alimentelor sanatoase datorita cantitatilor mari de fibre, proteine, acid folic, zinc si magneziu din compozitie. Katherine Tate recomanda consumul zilnic de fasole in salate sau supe.

4. Portocalele. Bioflavonoidele si vitamina C sunt elementele cele mai importante din compozitie care protejeaza organismul in conditiile unui colesterol crescut. Specialista americana recomanda consumul fructelor intregi, nu numai al sucului.

5. Spanacul. Contine vitamina C, beta-caroten, vitamina A, fibre de calciu si fier, elemente care fac din spanac un adevarat aliment-medicament, sustine Katherine Tate.

6. Cartofii. Contin fibre, antioxidanti si beta-caroten, protejand impotriva riscurilor cardiovasculare.

7. Afinele. Dar si zmeura, murele si capsunile contin antioxidanti si substante antiimbatranire care protejeaza vasele sangvine de actiunea daunatoare a "colesterolului rau" (LDL).

8. Fulgii de ovaz. In general, cerealele nedecorticate sunt recunoscute de nutritionisti pentru proprietatile lor de a reduce efectele colesterolului crescut si riscul de infarct.

9. Rosiile. Acestea contin o substanta numita licopen. Acesta este un fitonutrient care da tomatelor culoarea specifica si face parte din familia carotenoidelor. Pepenele verde, papaya, caisele si grapefrutul roz sunt, de asemenea, surse de licopen. Acesta este absorbit in organism mai ales din alimentele incalzite, iar in intestin se absoarbe bine in prezenta grasimilor, de aceea nutritionistii recomanda combinarea rosiilor cu mancarurile gatite. In organism, licopenul este­ un puternic antioxidant.

10. Iaurtul degresat. Este foarte bogat in calciu, proteine, vitaminele A si D care protejeaza arterele si sistemul cardiovascular de efectele nedorite ale hipercolesterolemiei.

Analize

Valorile normale ale lipidelor


Colesterol total <200-250 ctxasboom_true="">Colesterol „bun" HDL >35-40 mg%
Colesterol „rau"LDL <130 ctxasboom_true="">Raportul colesterol total/colesterol „bun" HDL <5 ctxasboom_true="">Trigliceride <200 mg%

No comments: