Friday, April 18, 2008

Cel mai bătrân copac din lume are 9.550 de ani


Cercetătorii au descoperit cel mai bătrân arbore din lume. Molidul a prins rădăcini acum 10.000 de ani, la scurt timp după sfârşitul erei glaciare. Oamenii de ştiinţă au folosit material genetic pentru a data copacul şi au ajuns la concluzia că acesta are uimitoarea vârstă de 9.550 de ani.

Potrivit profesorului Leif Kullman de la Universitatea Umeea din Suedia, molidul s-a născut în anul 7.542 î. Hr, pe muntele Fulu din provincia Dalarna. „Descoperirea aceasta a fost o mare surpriză pentru noi, cercetătorii, întrucât până acum am crezut că soiul acesta de molid nu s-a înmulţit în zonele acestea decât mult mai târziu”, a spus profesorul.

Oamenii de ştiinţă credeau că arborii cei mai bătrâni aveau în jur de 4000-5000 de ani şi se aflau undeva prin America de Nord. 4.768 este vârsta unui pin care a intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai bătrân copac din lume. Vârsta molidului din Suedia a fost determinată cu ajutorul datării cu carbon într-un laborator din Miami, Florida. Descoperirea arborelui antic este un mare pas înainte pentru lumea ştiinţei. Profesorul Kullman împreună cu nişte colegi au fost cei care au dat peste mănunchiul de astfel de copaci extrem de bătrâni, care se află pe Pământ de mai bine 8.000 de ani.

No comments: