Wednesday, March 12, 2008

MAŞINA DE MĂSURAT RÂSUL

Yoji Kimura, un profesor de ştiinţe ale comunicării la Universitatea din Kansai, Osaka, a inventat o maşină de măsurat râsul şi o nouă unitate de măsură, "ah", care stabileşte “tipul” veseliei unei persoane - sinceră, cinică sau ironică, informează AFP.

"Potrivit teoriei mele, imediat ce creierul detectează ceva amuzant, diafragma se pune în mişcare", a spus profesorul Yoji Kimura.

Kimura a pus nişte electrozi pe corpurile voluntarilor, la nivelul stomacului, şi a măsurat diafragma şi muşchii.

Maşina identifică semnalele electrice produse de corp atunci când există un motiv de râs. Viteza maşinii este de 3.000 de semnale electrice pe secundă.

După spusele inventatorului, tocmai această precizie permite stabilirea tipului de râs. Maşina “simte” dacă cineva râde cu toată inima sau dacă se forţează, dacă persoana este cinică sau ironică.

Unitatea de măsură stabilită de inventatorul japonez este “ah”-ul. În urma studiilor efectuate, Kimura a ajuns la concluzia că râsul copiilor este mai spontan, cu zece "ah"-uri pe secundă, de două ori mai intens decât cel al aduţilor.

Cercetătorul a luat în calcul şi râsul lipsit de spontaneitate, deoarece adulţii se întreabă dacă este potrivit să râdă în funcţie de situaţie.

Profesorul a identificat patru etape posibile într-un râs: detenţa, ieşirea din normă, râsul din toată inima şi hohotele de râs.

1 comment:

Anonymous said...

:D SUPER!