Monday, March 10, 2008

Britanicul Jane’s: Moldova şi România în raiul organelor

Publicaţia britanică Jane's, citată de ziarul Ziua indică România drept furnizor principal pe piaţa neagră a transplanturilor. România figureaza pe listă alături de China, India, Pakistan, Egipt, Filipine şi Republica Moldova. Cumpărătorii sunt din SUA, Europa, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită sau Israel. Jane's susţine că "având în vedere cererea crescândă de transplanturi la nivel global, comerţul ilegal cu organe se extinde rapid, fiind dominat de brokeri fără scrupule şi facilitat de legislaţii naţionale inadecvate, în condiţiile extinderii unor practici corupte şi pe fondul unei lipse generale de conştientizare în plan public a extinderii acestui fel de comerţ".

Aceeaşi publicaţie dezvăluie că traficul de organe acoperă circa 10% din cele aproape 70.000 de transplanturi efectuate anual în lume. Totuşi, potrivit altor informaţii, 15.000 de rinichi ar putea fi traficaţi anual în lume. China, India, Pakistan, Egipt, Filipine, Republica Moldova, dar şi România figurează printre principalii furnizori. În timp ce China este cunoscută pentru faptul că prelevează şi vinde organe de la deţinuţii executaţi, alte ţări se ocupă în principal cu obţinerea de organe de la donatori în viaţă, devenind participante la traficul crescând, de pe Internet, cu fiinţe umane. Conform Jane's, organele traficate sunt fie vândute pe plan intern, fie exportate pentru a fi transplantate la pacienţi din Statele Unite ale Americii, Europa, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită sau, în special, Israel. Susţinând ca legile şi politicile sunt insuficiente pentru a sista efectiv traficul cu organe.

Organs Watch, COFS şi alte organizaţii neguvernamentale consideră esenţial ca societatea civilă să se angajeze activ în această luptă, astfel încât o asemenea practică sa fie considerată în mod universal un abuz medical împotriva drepturilor omului şi "o taxă corporala pentru cei săraci".

1 comment:

Anonymous said...

Este important de a se face transplanturile...doar asa vom putea sa salvam vieti si totodata sa facem un lucru maret!