Monday, October 17, 2011

Diplomația americană și cuvintele care pot schimba sensul lucrurilor

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

La cei 64 de ani ai săi, Hillary Rodham Clinton este o persoană de succes. De profesie avocat, Clinton a devenit Secretarul de Stat al SUA în administrația lui Barack Obama. Soția fostului președinte Bill Clinton a reușit să se implice profund în politică chiar și în timpul mandatului soțului său, atunci când ea participa la luarea deciziilor. Acum însă are propriul său scaun, iar politica externă a Statelor Unite este în mâinile ei. Doamna de la Washington a parcurs mai bine de 960 mii de kilometri în scopul exercitării responsabilităților sale.

Discursurile pe care le-a rostit de-a lungul celor trei ani de când se află la guvernare au fost directe, dar optimiste. Într-un recent interviu oferit postului NBC, Hillary Clinton a spus: „Noi vom conduce pentru că America este menită să conducă”. Un astfel de mesaj demonstrează devotamentul ei față de țara în care trăiește și de faptul că nu-i este teamă de inamici. Problema este că fraza rostită ar putea supăra multe state, în special cele „rivale”.

Este bine să manifești dragoste și patriotism, dar asemenea exprimări denotă orgoliu și dorința de asuprire. Într-un fel, prin cuvântul ei, SUA dau pe față dorința lor de a fi conducătorii lumii, chiar dacă acest concept devine ‘tabu’ după nenumărate evenimente de genul Apartheidului sau al Holocaustului. Nu că ar fi vorba de așa ceva, dar orice afirmație ar putea crea anumite interpretări și respectiv reacții în rândurile actorilor și conducătorilor politici din sistemul internațional.

Este bine să fii mândru și să lupți pentru țara ta și să afirmi că ai tăi sunt cei mai buni, dar până la urmă toți oamenii sunt egali și n-ar trebui considerat vreun popor ca fiind conducătorul celorlate națiuni.

No comments: