Mii de persoane protestează pe străzile marilor orașe din Egipt de câteva zile. Oamenii cer demisia președintelui țării Hosni Mubarak, o persoană foarte autoritară care a impus un regim autocratic preț de 30 de ani. Protestul de astăzi s-a dezlănțuit în violențe, cel puțin o persoană fiind omorâtă. Autoritățile din Egipt au deconectat accesul la internet al tuturor cetățenilor pentru a nu se putea organiza și ieși la proteste în număr cât mai mare, dar și de a îngrădi răspândirea informațiilor cu privire la situația tensionată de aici, în exterior. Secretarul de stat american, Hillary Clinton a cerut administrației din Egipt să respecte dreptul oamenilor de a protesta pașnic. Clinton le cere, totodată, să instituie reformele promise în cadrul societății.
Autoritățile egiptene au dispus astăzi intervenția în forță a armatei naționale pentru a înlătura protestatarii. Jandarmii folosesc bastoane și gaze lacrimogene pentru îndepărtarea protestatarilor. Sute de persoane sunt ranite. Președintele țării le-a interzis oamenilor să nu mai circule între orele 18 și 7. În pofida acesteia, oamenii sunt în stradă și la această oră.
Oare de ce președintele nu-și dă demisia dacă atâția oameni nu-l mai doresc și vor să-l dea jos cu orice preț? Oare poziția lui este mai scumpă decât viața a câtorva mii de persoane?
Protestele nu s-au oprit aici. După cele patru zile de manifestații violente în Egipt, și cetățenii Iordaniei au ieșit în stradă. Aceștia își manifestă nemulțumirea față de majorarea prețurilor la alimente în ultima perioadă, dar și față de existența corupției în sistemul lor politic. Iordanienii au luat exemplul celor din Tunisia, unde acum câteva zile oamenii au ieșit în stradă și acolo. Astăzi însă, manifestațiile dintre polițiști și protestatari au reapărut pe fondul investirii noului cabinet în fruntea țării.
Opoziția din Albania a comemorat astăzi, într-un mod pașnic, pierderile de vieți rezultate din urma protestelor care au avut loc și aici, acum o săptămână.
Anul 2011 a început doar cu nemulțumiri în rândurile cetățenilor mai multor țări. Egipt, Tunisia, Albania, Iordania - sunt doar câteva dintre țările în care oamenii își doresc o răsturnare a conducerii țării, dacă nu prin mijloace pașnice, apoi prin mijloace violente. Să vedem care va fi următoarea țară ce va ajunge la apogeu și-și va manifesta nemulțumirea ieșind în stradă. Oare aceasta să fie ultima și/sau unica soluție pentru a face o schimbare într-o țară?
No comments:
Post a Comment