Monday, May 17, 2010

Investițiile străine din Iași în vizorul altor țări


Personalități importante au venit astăzi la Iași. În cadrul forumului intitulat Iași International Economic Development care s-a desfășurat în incinta Universității „Alexandru Ioan Cuza” a fost dezbătută problema investițiilor străine în Iași.
Invitații speciali ai acestui forum au fost Pieter Andries Swanepoel, Ambasadorul Africii de Sud în România, Hans Smaling, Cosilier în cadrul Ambasadei Olandei la București, Simon Geissbuhler, Consilier în cadrul Ambasadei Elveției în România și Aldous Mina – voluntar Peace Corps.

Hans Smaling a vorbit despre impactul crizei financiare asupra investițiilor străine. Acesta speră că România va face față măsurilor de austeritate și că va depăși criza.

„Olanda este cel mai mare investitor în România”, a explicat Smaling, precizând că până la moment au fost investiți peste patru miliarde de dolari americani. El este de părere că România este o țară cu o poziție geostrategică favorabilă, care ar putea deschide o poarta mai largă spre Europa.

„Aveți nevoie de o infrastructură puternică”, a menționat Consilierul, făcând referire la faptul că bunurile nu pot fi transportate în siguranță în România.

Ambasadorul Africii de Sud la București a spus că România a devenit o țară de investiții atractivă. Asta deoarece PIB-ul Africii de Sud este ușor mai mare decât cel al României.

„Africa de Sud este în prezent cel mai mare exportator de cărbune în Europa”, a evidențiat ambasadorul.

Simon Geissbuhler a afirmat în cadrul discursului său că Elveția are relații foarte strânse cu Iașiul. El privește însă România ca pe o țară slab dezvoltată, drept pentru care nu sunt multe investiții aici.

„Aveți forțe intelectuale importante în Iași, iar România are nevoie de specialiști calificați”, a spus Geissbuhler făcând referire la studenții de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Acesta a indetificat o problemă și a propus o soluție.
„Lipsa unei birocrații transparente în România este problema numărul unu pentru investițiile elvețiene”, a menționat Consilierul elvețian. „Nu investim prea mult aici pentru că nu aveți o infrastructură bine dezvoltată pentru a transporta mărfurile”, a explicat acesta.

Totuși, el privește cu ochi buni viitorul investițional în România. Acesta este de părere că România are potențial, iar Elveția crede în el, chiar dacă românii au numeroase probleme.
„Trebuie să fiți optimiști și să mergeți înainte”, a îndemnat Geissbuhler.

După discursurile invitaților speciali, a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri venite din partea celor din sală.

1 comment:

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=wGm9z6A4pbQ