Tuesday, September 8, 2009

Moldova ne doare!



Republica Moldova se confruntă cu o destabilitate politică gravă din toate punctele de vedere. Aceasta, la rîndul ei influenţează negativ şi asupra sferelor sociale şi economice de activitate. De această părere este cetăţeanul de peste Prut, cel care devine din ce în ce mai pesimist în faţa zilei de mâine. Situaţia politică actuală din Republica Moldova nu este stabilă din cauza nerespectării în absolut a plurităţii de idei expuse de către conducere la nivel oficial, fapt ce duce la atenuarea relaţiilor sociale şi politice dintre partidul de guvernământ şi opoziţie. Zilnica confruntare a autorităţilor publice cu partidele de opoziţie ajunge la fapte defăimătoare care ne afecteaza imaginea ţarii în plan extern. Şi toate acestea se petrec din cauza dorinţei fiecaruia de a ocupa o funcţie care să-l aducă în fruntea statului pentru a “stoarce” din bugetul ţării. Astfel, prin aceste conflicte, ţara parcurge un drum descendent în dezvoltare. Fiecare cetăţean este nemulţumit de faptul cum trăieşte pentru că se confruntă zi de zi cu zeci de probleme.
Printre cele mai stringente probleme cu care se confruntă Republica Moldova sunt: salarizarea proastă a muncitorilor sau lipsa locurilor de muncă, corupţia, calitatea proastă a învaţămîntului, sistemul medical incompetent, intimidarea tinerilor ce au iniţiative prospere, nerespectarea dreptului la libera exprimare şi alte încălcări. Cetăţenii susţin că aceste probleme există deoarece concepţiile şi convingerile guvernanţilor nu corespund cerinţelor majorităţii. De obicei, multe lucruri se declară, dar nu se garantează şi nu se respectă nimic, de fapt nu există o unitate naţională. Din simplul motiv că şeful statului nu cunoaşte ce limbă vorbeşte, improvizînd nişte aberaţii irezistibile precum că românii din Moldova ar vorbi limba “moldovenească”, se iscă niste nuanţe cu care preşedintele încearcă să-şi abată poporul de la adevăratele probleme cu care se confruntă societatea sa. În timp ce salarizarea nu se face în conformitate cu cerinţele pieţei contemporane, iar inflaţia a cunoscut o creştere substanţiala, “aleşii neamului” se “joacă” de-a politica. Consider că incompetenţa preşedintelui de a soluţiona problemele statului pe care-l conduce este formulată de atitudinea pro-rusa pe care o manifestă, deoarece atunci cînd nu mai găseşte limbă comună în soluţionarea problemei transnistrene, acesta apelează la ajutor din partea Rusiei care abia aşteaptă să-i dea lui Voronin ordine, iar acesta subordonîndu-se, i le indeplineşte. De aici se adevereşte incompetenţa sa de a mişca lucrurile din Moldova.

Românul din Basarabia, pămîntul rupt de sub inima României, îşi doreşte să se ajungă la un consens cu România pentru o eventuală unire cu aceasta. Evenimentul respectiv ne va ajuta să stopăm căderea noastră în colaps şi să ne ridicăm alături de România-mamă în Europa. În acest context şi România va avea mult de câştigat pentru că îşi va aduce acasă încă 4 milioane de români şi îşi va indeplini obligaţiunea ce trebuia efectuată mai demult – crearea statului naţional unitar roman. Toate aceste evenimente nu sunt mediatizate corect şi constructiv în presă, radio sau televiziune, deoarece acestea, la rîndul lor aparţin partidelor politice. Acest fapt nu permite de a oferi populaţiei o informaţie corectă care să reflecte adevăratele probleme cu care se confruntă ţara.

Discutând cu diferite persoane, am constatat că cei cu vîrsta mai mare de 45 de ani sunt optimisti în ceea ce priveşte viitorul Republicii Moldova. Marea majoritate a tinerilor însă, susţin că nu au ce face în această ţară şi de fapt nu-i aşteaptă niciun viitor aici. Sunt de acord cu această afirmaţie, deoarece la absolvirea unei facultăţi nimeni nu-ţi garantează un post de muncă, sau cel puţin statul nu întreprinde nimic pentru a le oferi tinerilor, celor care sunt viitorul ţării - un sprijin, un imbold, o susţinere şi o speranţă în ziua de mâine.
Neoptimismul tinerilor îi îndeamnă pe aceştia să plece peste hotarele ţării şi să-şi construiască un viitor mai bun. Dar în urma lor rămân localităţi pline de oameni în etate, oameni cărora nu are cine le suplini locul odată cu pensionarea acestora. Dacă această situaţie va continua, Republica Moldova riscă să rămână o ţară săracă, degradată complet şi fără viitor. Dacă situaţia se va schimba spre bine, Moldova are mari şanse de a ajunge şi ea o ţară europeană, modernă, în care fiecare om să fie respectat şi totodată să ducă un trai decent la nivelul normelor contemporane.


Sursa foto: staredeurgenta.wordpress.com

No comments: