Thursday, April 30, 2009

Atenţie - gripa porcină e un pericol!


Statele Unite ale Americii sunt într-o alertă de gradul 5 dintr-un total de 6 la capitolul izbucnirii unei pandemii de gripă porcină. Autorităţile americane susţin că virusul gripal a venit din Mexico şi s-a răspîndit in SUA. La 30 aprilie, 2009, 16 state din America aveau cazuri confirmate de gripă porcină. Printre aceste state se numără: New York, Texas, California, South Carolina, Kansas, Massachusetts, Indiana, Ohio, Arizona, Michigan, Nevada, New Jersey, Delaware, Maine, Colorado, Georgia şi Minnesota. În această zi, s-au înregistrat în total peste 120 de persoane infectate cu virusul gripal. În acelaşi timp, un copil de 23 de luni a decedat într-unul dintre spitalele din Texas. Copilul era de origine mexicană şi a fost adus in SUA pentru tratament. Acesta este primul caz de deces din SUA.

În jur de 300 de instituţii de învăţămînt americane şi-au suspendat orele de curs în urma depistării unor cazuri de gripa porcină printre elevi. Şcolile neafectate încă de virusul H1N1 au început a luat măsuri de protecţie prin sanitarizarea mobilierului şcolar şi totodata prin obligarea elevilor de a-si spala mîinile cu săpun înaine de a mînca. În acelaşi timp, în instituţii a început o campanie de informare asupra bolii.

Unii liceeni consideră că acest virus nu prezintă un pericol pentru sănătatea lor şi nu vor întreprinde măsuri speciale de protecţie. Conducerea liceelor, totuşi, insistă ca elevii să urmeze toate măsurile de protecţie necesare. În spitalele din America au început deja măsurile de maximă protecţie, iar fiecare pacient sau vizitator este obligat să poarte mască care poate fi obţinută de la orice lucrător medical.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că un vaccin împotriva gripei porcine va fi disponibil în cel puţin şase luni. Totodată, instituţia susţine că este foarte preocupată de izbucnirea unei eventuale pandemii, ce ar putea să se extindă tot mai mult şi eventual, virusul să sufere modificaţii.

Conform dex-ului limbii romane, pandemia reprezintă o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare. Oamenii trebuie să conştientizeze riscul pe care îl poate oferi această boală şi eventual, să urmeze măsurile necesare de protecţie. Acestea ar fi: acoperirea gurii în cazul unui strănut sau al unei tuse, spălarea pe mîini cît mai des, evitarea locurilor aglomerate şi sanitarizarea corespunzătoare a obiectelor pe care le folosesc.

Sursă foto: pbs.org

No comments: