Monday, April 21, 2008

Telefoanele mobile omoară albinele


Albinele nu mai găsesc drumul către stup din cauza radiaţiilor electromagnetice care le influenţează capacitatea de orientare

Radiaţiile pe care le emit telefoanele mobile ne afectează sau nu sănătatea? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun mulţi dintre utilizatorii de celulare din întreaga lume. Deşi la nivel global s-au realizat sute de studii pe această temă, un răspuns unanim acceptat întârzie să apară.

Mai nou, un studiu german relevă că radiaţiile emise de telefoanele mobile sunt principala cauză pentru care milioane de albine au dispărut subit din mai multe state ale lumii, informează cotidianul britanic „The Independent".

În timp ce unii cercetători ne avertizează că radiaţiile emise de telefoanele mobile cauzează cancer sau ucid celulele creierului, alţii ne asigură că acestea nu sunt deloc periculoase pentru sănătate.

Se pare că radiaţiile electromagnetice nu au influenţă numai asupra omului, ci asupra a tot ceea ce este viu. Un studiu recent realizat la Universitatea Landau, din Germania, a scos la iveală că aşa-numitul sindrom al prăbuşirii coloniilor de albine ar fi provocat de radiaţiile emise de telefoanele mobile, precum şi de celelalte aparaturi hi-tech.

Sindromul prăbuşirii coloniilor CCD (Colony Collapse Disorder) se manifestă prin dispariţia subită şi definitivă a harnicelor insecte. Acestea îşi părăsesc stupul şi nu mai revin niciodată, lăsând în urma lor doar regina, ouăle şi câteva muncitoare imature.

Misterul celei mai mari dispariţii din ultima perioadă nu a fost încă elucidat, deşi oamenii de ştiinţă au lansat multe teorii. Colapsul a fost pus pe seama pesticidelor, a organismelor modificate genetic, dar şi a încălzirii globale. Aceasta din urmă ar fi provocat mutaţii fatale unor paraziţi deja existenţi pe sau în corpul albinelor.

Sindromul a atins şi Marea Britanie

Primul semnal de alarmă privind dispariţia masivă a albinelor a apărut în toamna anului trecut, când lucrătoarele din peste jumătate din statele americane au fost atinse de acest sindrom mortal. Atunci, 70 la sută din albinele de pe Coasta de Est au pierit aparent fără niciun motiv, iar de pe Coasta de Vest, 60 la sută.

Sindromul prăbuşirii coloniilor s-a răspândit şi a ajuns deja în Germania, Elveţia, Spania, Portugalia, Italia, Franţa şi Grecia. Ba mai mult, săptămâna trecută, John Chapple, unul dintre cei mai mari apicultori din Londra, a anunţat că 23 din cei 40 de stupi pe care îi deţine au rămas deodată goi.

În mai multe locuri din Marea Britanie au apărut semnale conform cărora foarte multe albine au dispărut subit, deşi autorităţile de mediu neagă în continuare că albinele de pe teritoriul englez ar fi atinse de vreun sindrom.

No comments: