Monday, June 9, 2008

Lumea a luat-o razna

Spun asta fiindcă de câte ori deschid televizorul şi frunzăresc un ziar, dau peste ştiri cu călugări dornici de sex, cu fete-n pielea goală care se dau cuminţi, cu criminali în serie care nau nicio apăsare conştientă sau cu adolescente dornice de senzaţional care se fotografiază pe la morgă, în timpul unei autopsii, cu ţâţele la vedere. Pentru cei de vârsta mea, suficient de maturi cât să-nţeleagă că presa e avidă de senzaţional şi că anormalul e speculat la maxim, astfel de ştiri nu înseamnă decât fapt divers şi maculatură.

Pentru cei mai tineri însă, sau mai labili psihic, ştirile trăznite dau idei sau formează caractere, din păcate. Un elev de liceu, de exemplu, îşi va bate profesorul la trei coaste dacă va dori vreodată să apară pe prima pagină a unui ziar, fiindcă a văzut el că aşa se face şi e la modă. O adolescentă va poza fără inhibiţii aşa cum a făcut-o maică-sa, fiindcă va dori să ajungă vedetă şi asta-i calea cea mai simplă. Alţi copii se vor duce prin spitale şi vor face cine ştie ce trăznăi doar fiindcă au văzut la televizor că ştirile cu asistente ce-şi fac poze cu bolnavii de la terapie intensivă fac deliciul publicului.

Cred că în ziua de azi, cu atâtea agresiuni vizuale, este foarte greu să dai o educaţie bună unui copil. Oricât de multe lucruri îl vei învăţa acasă, inevitabil va nimeri pe un canal unde rulează un film deocheat cu mai mulţi protagonişti şi va crede că aşa e normal să facă sau va lua exemplul unui coleg campion la acte antisociale şi va proceda în consecinţă. Din punctul ăsta de vedere, avem cea mai mare problemă în România fiindcă instituţiile nu funcţionează. În America, de exemplu, dacă un copil e prins cu ţigara în mâna pe stradă este luat în custodia poliţiei şi este anunţată familia. Dacă un tânăr vrea să bea o bere într-un bar i se cere buletinul, fiindcă numai după 21 de ani are voie să facă ce vrea el.

Dacă patronul unei cârciumi serveşte alcool minorilor îl paşte ani grei de puşcărie. Şi aşa mai departe. La noi însă, fenomenele de tipul ăsta par rupte din filmele SF. Lângă blocul meu, de exemplu, funcţionează o frumoasă cafenea de unde foarte mulţi puştani pleacă beţi criţă. N-am văzut niciun gardian public să îl apostrofeze pe un puştan prins cu ţigara, fiindcă aşa e cea mai mică problemă a poliţiei. Cum, la fel, în şcoli şi licee se vând droguri şi e o harababură de nedescris. Aşa că ce să mai înveţe un tânăr din familie atât timp, cât pe stradă îl paşte atâtea pericole şi tentaţii.

Cum să-i spui unui copil că nu-i frumos să înjure când toţi colegii lui fac asta şi-i beştelesc pe profesori şi cum să-l înveţi să fie om integru când în ţara asta numai ciurucurile, vezi campania asta electorală cu primari penali aleşi în funcţie, când, repet, numai ciurucurile reuşesc?

1 comment:

Anonymous said...

Incearca BlogRush pentru mai multi vizitatori... blogul trebuie sa fie in engleza